8. marec – ali – Kako ženske uresničujemo pravico do usklajevanja dela in družine?

8. 3. 2018

Drage mame in hčerke, žene, prijateljice, sestre, upokojenke in delavke! Kolikor si dopovedujemo, da bi morali 8. marec slaviti prav vsak dan, ne le en dan v letu, nam ne smete zameriti, če vam še prav posebej danes rečemo; Iskrena hvala, ker ste! Ker se trudite in borite, ker ljubite in dajete, ker čuvate in skrbite!

 

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije vsako leto 8. marec praznujemo tako, da v ospredje postavimo vsebino, za katero smo mnenja, da jo velja osvetliti, problematizirati in postaviti v fokus družbe vse dni v letu.

Letos tako danes pripravljamo okroglo mizo pod naslovom »KAKO ŽENSKE URESNIČUJEMO PRAVICO DO USKLAJEVANJA DELA IN DRUŽINE?« V pogovoru bomo z zanimivimi sogovornicami v središče postavili pravico žensk do usklajevanja dela in družinskega življenja, osvetlili težave s katerimi se ženske srečujejo pri uresničevanju te pravice na delovnem mestu, naslovili težave mladih žensk ter problematiko skrbi za starejše družinske člane. Uvodne besede nam namenjata Lidija Jerkič in Martina Vuk, na okrogli mizi pa sodelujejo dr. Maca Jogan, dr. Majda Hrženjak, Tea Jarc in Mateja Gerečnik.

Na ta način se ZSSS vključuje v vseevropsko sindikalno kampanjo in se pridružuje pozivu Evropske konfederacije sindikatov – ETUC k sprejetju Direktive o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja. 

Poziv Evropske konfederacije sindikatov – ETUC si lahko preberete tukaj. Dodajamo še video, ki poziva k sprejetju Direktive:

 

PS: Ob današnji priložnosti zelo tehten razmislek ponuja tudi Sindikat Mladi Plus. Zapis pod naslovom “Ob 8. marcu: (Mlade) ženske na trgu dela in prekarizacija, ki neenakost še povečuje priporočamo v branje.

Share