Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije v Planici: Dovolj nam je!

24. 3. 2017

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) bo v soboto, 25. marca 2017, v Planici z letaki začel opozarjati domačo in tujo turistično javnost na položaj gostinskih delavk in delavcev, ki izven blišča v  nevidni sivini soustvarjajo veličastne turistične zgodbe. Ena od njih je zagotovo slovenski praznik skakalnega nacionalnega športa, Planica! A v ozadju praznika so ljudje, ki delajo 12 ur in več na dan, brez zakonsko določenih odmorov in počitkov.

»SGIT z ogorčenjem spremlja sprenevedanje delodajalcev in države, ki je lastnica 45 odstotkov slovenskega turistične dejavnosti, da se trudijo pri iskanju, zaposlovanju in odpiranju novih delovnih mest v gostinstvu na pragu turistične sezone! Nočejo pa začeti pogajanj za dvig mizerno nizkih plač delavkam in delavcem, ki delajo preko vseh meja svojih zmožnosti. Brez pohvale, brez plačila, brez počitka,« sporočajo iz SGIT.

SGIT je ogorčen zaradi sprenevedanja in neodgovornost delodajalcev in države

 

Predstavniki delodajalcev nočejo socialnega dialoga z reprezentativnim sindikatom, nočejo sodelovati pri izdelavi novega plačnega modela v gostinstvu, nočejo skupnih rešitev glede vseh odprtih vprašanj, so ogorčeni. »Kljub vsem pozitivnim rezultatom in odličnim napovedim za letošnjo turistično sezono, delavci ostajajo ‘le strošek dela’ , ki ga je potrebno zminimalizirati, do konca uporabiti, si ga podrediti in psihosocialno uničiti! Ostajajo nesposobni direktorji, ki dobičke kujejo le na zmanjšanju stroškov dela,« so kritični v sindikatu.

»Dovolj nam je! V Planici bomo tako začeli javnost obveščati o položaju gostinskih delavk in delavcev. Predstavili bomo nadaljevanje sindikalnih aktivnosti za dosego normalnega delovnega časa, za nujno potrebne počitke preutrujenih delavcev in za dvig najnižjih povprečnih plač v Sloveniji,« so še sporočili iz sindikata, ki ga vodita generalna sekretarka Karmen Leban in predsednik Kristijan Lasbaher.

Plakat SGIT za kampanjo v Planici 2017 – Nadure

Plakat SGIT za kampanjo v Planici 2017 – Plačilo dela

 

 

 

 

Share