ZSSS skupaj z EKS vztraja pri sprejetju protokola o socialnem napredku na ravni EU

21. 11. 2017

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak opozorila na sprejetje evropskega stebra socialnih pravic na socialnem vrhu za pravična delovna mesta in rast 17. novembra v Göteborgu na Švedskem.

ZSSS v skladu s svojo krovno evropsko sindikalno organizacijo – Evropsko konfederacijo sindikatov (EKS) – podpira ta sicer nezavezujoč dokument, ki pa postavlja minimalne standarde na pomembnih socialnih področij. Evropski steber socialnih pravic je podprl tudi Evropski ekonomsko-socialni odbor, stališče sindikalnega gibanja pa je, da ga je treba »na nekaterih mestih okrepiti. Predvsem z ukrepi, ki bi izboljšali življenjski standard ljudi ter omogočili pravične delovne pogoje ter uresničevanje načela dostojnega dela.«

Zato je ZSSS ministrico obvestila, da želi skupaj z EKS doseči, »da se evropskim pogodbam doda protokol o socialnem napredku«, besedilo protokola je ZSSS v izvirniku (v angleškem jeziku) poslala ministrici, najdete pa ga tudi objavljenega spodaj, poleg dopisa ministrici.

»S podporo in zavzemanjem za sklenitev protokola bi Slovenija pokazala, da želi biti aktivni dejavnik pri ustvarjanju socialne Evrope ter da priznava pomembnost socialnih pravic, tako v nacionalnem okviru kot tudi v okviru prihodnosti Evropske unije, zlasti pri njenem nadaljnjem razvoju, pri zagotavljanju gospodarske rasti, konkurenčnosti in blaginje evropskih državljanov. Temelj gospodarske rasti namreč mora biti takšen delovnopravni in socialni položaj posameznikov, ki zagotavlja pogoje za dostojno življenje in spoštovanje temeljnih človekovih pravic, kamor sodijo tudi pravice iz delovnega razmerja in socialne varnosti,« je ministrici še sporočila predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Dopis ZSSS MDDSZ glede evropskega stebra socialnih pravic, 14. 11. 2017

Protokol o socialnem napredku – predlog EKS

 

Share