Za nizke plače naj prevzamejo odgovornost delodajalci!

18. 12. 2018

Ob nedavnem dvigu minimalne plače je marsikdo napačno razumel, da nam višino plač v podjetjih odreja država. Država z Zakonom o minimalni plači (ZMinP) ureja samo eno plačo – minimalno plačo. Vse druge plače so dogovorjene v kolektivnih pogodbah dejavnosti, o višjih in ugodnejših pa se je mogoče dogovoriti v vsakem posameznem podjetju.

Zahteve sindikatov so že dolgo enake – najnižja osnovna plača naj bo enaka minimalni plači. In v skladu s tem dvigom je treba popraviti tudi vse plače po tarifni prilogi.

V nekaterih podjetjih so ta korak že naredili. Zadnji dogovor so po izvedeni opozorilni stavki sindikata SKEI dosegli v podjetju Ravne Systems.

Skoraj dve leti je že tega, kar smo delodajalcem predlagali nov plačni model, ki pa ga ne sprejemajo.

Če torej menite, da so plače v vašem podjetju nizke, je skrajni čas, da skupaj s sindikatom zahtevate dvig plač. Z zahtevo po dvigu morate seznaniti vodstvo vašega podjetja. Višina plač je namreč odvisna predvsem od njih. Če delodajalec vaših predlogov ne bo upošteval in plač ne bo zvišal, je vaša pravica, da stavkate.

V tem primeru se obrnite na svoj sindikat. Ga v podjetju še nimate organiziranega? Pokličite ali pišite na info.pisarna@sindikat-zsss.si

Vir: Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije – Skei

Share