Čistilke Aktive ne želijo biti nevidne

5. 4. 2018

Preobremenjenost, odpuščanje, slab odnos in številne kršitve, hkrati pa sistemski problem izbire izvajalcev del v javnem sektorju, je le nekaj tem, na katere so na novinarski konferenci Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (Vir) opozorili sindikalisti to sredo, 4. aprila 2018, pišemo v 8. letošnji številki Delavske enotnosti, glasila Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Na sindikat Vir so se čistilke in čistilci Šolskega centra Velenje obrnili zaradi težav, ki jih imajo v svoji matični družbi Aktiva čiščenje. Vanjo so bili namreč iz šolskega centra pred časom prezaposleni, oziroma »outsourceani«, po besedah direktorja centra zato, ker naj bi se center ukvarjal le še s svojo osnovno dejavnostjo, tj. vzgojo in izobraževanjem.

Mati samohranilka šestinštiridesetletna Rajka Tomić je v Slovenijo prišla s trebuhom za kruhom pred 30 leti in želi ostati in tukaj delati, saj je to postala njena domovina. Upa, da bosta njenim težavam prisluhnila tudi predsednik države in vlade ter ji pomagala.

Razmere so nevzdržne, saj primanjkuje kadrov in mora tako ena čistilka oziroma čistilec očistiti veliko več površin in prostorov, kot sicer določajo normativi za to dejavnost. To očitno vodilnih na centru ne moti, še več, to ni njihov problem, saj so ga predali zasebniku, ki pa na plečih teh delavk in delavcev kuje lepe dobičke. Formula je znana in Aktiva čiščenje jo s pridom uporablja tudi drugje po Sloveniji, ugotavljajo sindikalisti.

Sekretarka Vira Ana Jakopič pravi, da točnih podatkov, koliko čistilk je delalo na kakšnih površinah, nimajo, so pa sami večkrat beležili imena in opravljene ure ter ugotovili, da jih je tam, kjer bi jih po normativih moralo biti vsaj dvajset, delalo le okoli sedem do deset. In to za dober denar, ki pa ni šel v delavske žepe. Aktiva čiščenje je po njihovih informacijah dobila mesečno zanje dobrih 30 tisoč evrov, a delavkam in delavcem plačala le drobiž. Ni čudno, da je skupina Aktiva, ki poleg čiščenja izvaja še druge storitve, po javno dostopnih podatkih pridelala dober dobiček, v treh letih naj bi znašal 1,7 milijona evrov.

A v šolskem centru se odgovornosti do čistilk in čistilcev, tudi nekdaj njihovih zaposlenih, izogibajo, pravijo v sindikatu. Še več, s prvim aprilom so za to storitev najeli novo družbo, tokrat invalidsko in spet Aktivino podjetje, tj. TS Aktiva. Kako bodo invalidi opravljali delo, ki ga prej zdravi niso zmogli, se sprašujejo v Viru. Zgradba šolskega centra je ogromna, ima štiri nadstropja brez dvigal, za delo v obsežnih hodnikih pa je treba uporabiti velike in težke stroje za čiščenje.

Tožba sledi

Nedovoljena praksa Aktive se kaže tudi pri zaposlovanju. V Viru bodo po pretečenem odpovednem roku njihove članice Rajke Tomić vložili tožbo zaradi nezakonitosti. Koliko je bilo še drugih odpovedi, še ne vedo, vsaj za dve pa imajo informacije. Rajkina je sporna zaradi več razlogov. Izročil ji jo je detektiv v času bolniške odsotnosti, ko je čakala (in še čaka) na operacijo. Eden pomembnih je ta, da Aktiva hkrati odpušča »preglasne sindikaliste« in ob tem zaposluje ter išče nove delavce. Tega, da so se spravili na tiste, ki so se sindikalno aktivirali, v Viru ne bodo mirno opazovali. Tomičeva je po njihovem v očeh nadrejenih veljala za neformalno vodjo sindikata v firmi. Opozarjala je na številne kršitve in nepravilnosti, ne le na tiste, ki so zadevale njo, ampak tudi njene sodelavke in sodelavce. Ti so ji zaupali, a se hkrati bojijo izpostaviti, kot se je sama, pred časom tudi na nacionalni televiziji.

Da je strah sodelavk in sodelavcev velik, je na novinarski konferenci potrdila tudi njena sodelavka Zorica Zupan, ki so jo pri 52 letih in s 33 leti delovne dobe premeščali z ene osnovne šole na drugo, čeprav je želela ostati na šoštanjski, kjer je bila prej redno zaposlena.

Obe čistilki bi si želeli delati v javnem sektorju, a so na pozive sindikata o tem v šolah gluhi. Kaj sporočajo drugim zaposlenim in kaj otrokom s tem, da delajo s čistilkami tako in te postajajo nevidne, se je vprašal tudi sekretar gorenjske območne organizacije ZSSS Matej Jemec. Aktiva je po njegovem problematična firma, njena delovišča je obiskal tudi inšpektorat in po informacijah sindikalistov imajo tudi že pravnomočno odločbo. Menda naj bi zaposlovali tudi na črno.
Čistilk in čistilcev po mnenju sindikata Vir nihče ne vidi, »zato so njihove pravice problem nekoga tretjega, razen takrat, ko od njih kljub neznosnim pogojem zahtevamo, da naše okolje brezhibno urejajo in nam omogočajo, da živimo v čistem okolju«.

Mojca Matoz

Bi brali več? Priskrbite si svoj izvod Delavske enotnosti!

Share