Sindikat državnih organov poziva: Država naj reši temeljne probleme državnega uradništva

28. 9. 2023

Danes so v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) opozorili na nevzdržen položaj državnega uradništva in na nedopustne predloge pristojnih, ki želijo zamrzniti odpravo plačnih nesorazmerij pa tudi zaposlovanje.

Kadrovski manko je velik, razmere za delo marsikje kritične, problem pa je tudi vodenje, saj služba za upravne enote pri ministrstvu za javno upravo ne opravlja svojega dela, menijo v sindikatu. Pri tem je najbolj odgovorna ministrica Sanja Ajanovič Hovnik, ki je vse vajeti vzela v svoje roke.

Število upravnih nalog se povečuje, število ljudi, ki naj bi jih izvedli, pa se zmanjšuje. Konec je dela samo na etični pogon, zaposleni želijo dostojne plače in ne spet novih obljub in obetov, saj tudi tisti, ki so jih dobili ob začetku mandata te vlade še niso izpolnjeni.

Sindikat na ljubljanski upravni enoti, ki je maja že izvedel opozorilno stavko, je v tem mesecu načrtovano zaradi solidarnosti do tistih, ki potrebujejo pomoč upravnih enot zaradi poplav, odpovedal, a načrtuje, če ne bo posluha za njihove zahteve, nove sindikalne aktivnosti. Upajo, da se jim bodo pridružile tudi druge upravne enote, če ne že ves javni sektor.

Po navedbah sindikata državnih organov, katerega del je tudi konferenca sindikatov upravnih enot, bi namreč po zadnjem vladnem predlogu odprave plačnih nesorazmerij večina uradnikov na V. in tudi VI. stopnji zahtevane izobrazbe ostala na minimalni plači oziroma morda le kakšen plačni razred nad njo. Še kar naj bi dobili več, pa bo odnesla inflacija, je dejal predsednik sindikata Frančišek Verk. Ob tem je izpostavil, da nihče ne bo na boljšem najmanj do 1. januarja 2025, ko bi dobili »neke drobtinice, ki pa bi se razmazale do konca leta 2027.« Reforma plačnega sistema bi se namreč začela uveljavljati s 1. januarjem 2025 in se po več delih v celoti uveljavila do leta 2027. Vendar je realna grožnja, da bo do 1. januarja 2025, ko naj bi prišlo do predlaganih sprememb plač, iz upravnih enot le še več ljudi odšlo na ministrstva, v mestne občine in drugam, kjer so plače in nazivi veliko bolje urejeni, svarijo v sindikatu.

Po Verkovih besedah upravne enote ne morejo več pridobiti kandidatov za referente, sploh pa ne za svetovalce, ker tega strokovnega in odgovornega dela nihče ne želi opravljati za takšno plačo. Če želi oblast učinkovito, strokovno in pravočasno izvrševati svoje oblastne naloge, mora po njegovih besedah zagotoviti tudi več primernih prostorov, več kadra in primernejše vodenje upravnih enot. Služba, ki je na ministrstvu za javno upravo pristojna za upravne enote, namreč po njegovih besedah ne opravi vseh nalog, ki bi jih morala. Po njegovih navedbah je priliv upravnih zadev enormen, sploh zdaj po poplavah, slabo plačani javni uslužbenci upravnih enot pa so pod velikimi pritiski tudi zaradi množice vlog tujcev. Zato v sindikatu izpostavljajo, da se bo vlada morala odločiti za prioritete upravnega odločanja ali pa angažirati primerno več uradnikov in jih dostojno ter primerno plačati. Verk je bil ob tem kritičen tudi do predloga, ki jim je bil po njegovih navedbah predstavljen v torek, da »se vsa nezasedena delovna mesta po organih odvzamejo

Share