Socialni dialog prekinjen tudi v dejavnosti energetike: Sindikata zapustila delovno skupino o prestrukturiranju premogovnih regij

14. 7. 2021

Socialni dialog je očitno prekinjen tudi v dejavnosti energetike. V Sindikatu delavcev energetike Slovenije (SDE), ki je del ZSSS, so skupaj s Sindikatom pridobivanja energetskih surovin Slovenije (Spess) – Sindikatom Premogovnika Velenje na današnji novinarski konferenci pojasnili razloge za prekinitev sodelovanja v operativni delovni skupini pri ministrstvu za infrastrukturo za pripravo ukrepov prestrukturiranja premogovnih regij. Vladna stran ni upoštevala nič pomembnega, kar je argumentirano predlagala sindikalna, so med drugim povedali.

»Operativna delovna skupina ni podala niti ene skupne pripombe, mnenja ali izhodišča, kar jasno pove, zakaj menimo, da je nadaljevanje sodelovanja pri takšnem načinu dela in tudi vodenja nesmiselno,« poudarjajo v SDE. Kot je izpostavil njihov predsednik Branko Sevčnikar, je energetski prehod najzahtevnejši projekt v samostojni Sloveniji, kar so v sindikatu utemeljevali tudi s strokovnimi argumenti. »Ministrstvo za infrastrukturo pa je ignoriralo vse naše pripombe, ni nam dalo niti možnosti za predstavitev strokovne študije,« je bil kritičen.

Nacionalna strategija, ki predlaga letnico izstopa iz premoga 2033, po Sevčnikarjevih besedah prav tako ni podala nobenih rešitev za pravični prehod zaposlenih v savinjsko-šaleški regiji, zato je nesprejemljiva. Še posebej pa se jim zdi zaskrbljujoče dejstvo, da predlog izstopa iz premoga ne temelji na nobeni strokovni analizi stroškov in koristi celotne družbe in ne samo dveh regij.

Na sindikalni strani so še povedali, da njihov namen ni zaviranje procesov, želijo pa konkretne odgovore in upoštevanje vseh vidikov. Še posebej so poudarili trud za ohranitev ekonomsko-socialnega položaja zaposlenih v dejavnosti (v skupini premogovnika Velenje jih je okoli 2000, v Tešu še 320) ter pomen slovenske samooskrbnosti z električno energijo in cene elektrike. Nadaljevali bodo po pravnih poteh, napovedujejo pa tudi druge sindikalne aktivnosti.

Izjavo za javnost sindikata delavcev energetike sicer najdete na tej povezavi, izjavo sindikata pridobivanja energetskih surovin pa tukaj.

Share