Poziv ob spreminjanju Pravilnika o strokovnih komisijah in protest ob izgonu nevladnih organizacij z Metelkove 6

21. 10. 2020

Izpostavljamo najnovejši poziv Sindikata kulture in narave Slovenije – Glosa, namenjen ministrstvu za kulturo, in sicer zaradi spreminjanja pravilnika o strokovnih komisijah, ki delujejo po okriljem ministrstva, ter delimo sindikatovo protestno pismo ob izgonu nevladnih organizacij iz slikovite stavbe na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani.

»Neprijetnim novicam z vašega konca ni videti konca. Pred dobrim tednom ste spet rokohitrsko, a v resnici premišljeno, potegnili nesprejemljivo potezo v neprimernem trenutku: tokrat ste udarili po Pravilniku o strokovnih komisijah, nazadnje spremenjenem pred slabima dvema letoma,« je zapisal predsednik sindikata Mitja Šuštar.

»Na kratko lahko rečemo, da zgolj znižujete standarde. Če so sedanje komisije sestavljale strokovne osebe, jih bodo po novem politične. Predsednika bo imenoval kar minister; število članov ste zmanjšali s 5 do 7 na 3 do 5, med njimi pa bosta vsakič tudi po dva uslužbenca vašega ministrstva, ki, posebno v tričlanskem organu, zlahka prevesita tehtnico vam v prid; strokovnost, transparentnost in vsaj navidezno objektivnost ste pospravili, saj člani ne bodo več imenovani na podlagi javnega poziva, marveč samo na vaše povabilo; že predolge postopke odločanja boste še raztegnili,« so neposredni v sindikatu.

Svojim – v zadnjem obdobju običajnim – nedemokratičnim načinom postopanja, ko s časovnim pritiskom in s kvazijavno razpravo, brez možnosti konkretnega in korektnega sodelovanja samih članov komisij, stroke, sindikatov, civilne družbe in širše zainteresirane skupnosti, izsiljujete spremembe (pomembnih) predpisov, se niste izjalovili, med drugim še opozarjajo ter ministrstvo pozivajo k umiku navedenih sprememb. 

Poziv sindikata o spreminjanju pravilnika je v celoti objavljen tudi tukaj.

Novo nedopustno ravnanje

V Sindikatu Glosa pa so odzvali tudi na izgon nevladnih organizacij iz slikovite stavbe na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani, ki jih želi vreči ven ministrstvo za kulturo. V sindikatu se pogosto zdrznemo zaradi ravnanj in opustitev ministrstva za kulturo, pravijo. »Še pogosteje smo razočarani in jezni, posebno ob pregonih kulture in njenih ustvarjalcev. Tokrat smo zgroženi, ker se – potem ko je ministrstvo neupravičeno zadrževalo izplačila že odobrenih finančnih sredstev za projekte neodvisnih kulturnih producentov ter zatrjevalo, da je na področju kulture vse v najlepšem redu in nista potrebni nikakršna posebna obravnava oziroma pomoč v okviru odprave posledic epidemije koronavirusne bolezni – uničevanje slovenske kulture nadaljuje

Za kaj gre? Nevladne organizacije z Metelkove 6 so od upravljavca stavbe ministrstva za kulturo nenapovedano prejele »predlog« za sporazumno prekinitev najemne pogodbe, s pozivom k zapustitvi stavbe do 31. januarja 2021, sicer bo izselitev sodna in na njihove stroške, najemnikom pa ne bodo ponujeni nadomestni prostori. Razlog: ministrstvo prostore potrebuje zase, zato jih bo obnovilo (proračunska sredstva v ta namen so sicer predvidena šele v letu 2023). Videti je, izpostavlja, sindikat, da slovenska država vlaga sredstva in energijo v rušenje umetniškega ustvarjanja in aktivističnega delovanja, ki sicer poteka v zelo nezavidljivih pogojih.

»Takšen napad je napad na nas vse! Znano je, da so organizacije na Metelkovi 6 dediščina civilnodružbenih gibanj iz 80-ih let 20. stoletja, ki so prispevala k demokratizaciji in samostojnosti naše države, pa tudi (u)branila marsikoga, ki je sedaj na oblasti. Še vedno se borijo za javno in dobro, solidarno in pravično, drugačno in enakopravno, za več in boljše namesto za manj in slabše. Ministrstvo bi jih kvečjemu moralo podpreti, ne odstraniti! Mesto žensk, En-Knap, Plesni teater Ljubljana, Forum, Sloga, Mirovni inštitut, Škuc, Vertigo, NSK, Ekran, Kino Otok, Exodos, Zavod za sodobno umetnost SCCA, druge ugledne kulturne in neodvisne institucije ter neprofitni zavodi s področja kulture, sociale in civilnih gibanj, bodo izgnani. Vse v stilu kulturne revolucije in obrata v desno ter na vzhod, pod okrilje Orbána in Višegrajske skupine,« opozarjajo v sindikatu.

Ministrstvo za kulturo tako pozivajo k TAKOJŠNJEMU preklicu odpovedi najemnih pogodb in k temu, naj prvenstveno poskrbijo za ljudi, ne za lastne zidove, ustvarjalke in ustvarjalci pa naj delajo ter živijo v miru.

Protestno pismo lahko najdete na tej povezavi.

Share