Sindikat Glosa opozarja: Založba Učila in njeno problematično poslovanje s knjižnicami

13. 12. 2019

Objavljamo nekaj odlomkov iz javnega pisma, ki so ga danes pripravili pri Sindikalni konferenci splošnih knjižnic pri Sindikatu kulture in narave Slovenije – Glosa

V 49. številki Mladine je bil 6. decembra 2019 objavljen članek Lare Paukovič z naslovom Nič žepnic za knjižnico, v katerem direktor Knjižnice Velenje, Vlado Vrbič, razlaga nenavadno in sramotno odločitev založbe Učila International, d.o.o., Tržič, o prekinitvi prodaje svojih mehko vezanih knjig knjižnicam:

»Člani Knjižnice Velenje, ki bi si želeli prebrati katero izmed knjig, nedavno izdanih pri založbi Učila, bodo presenečeni, ko na policah teh del ne bodo našli. Knjižnica Velenje se je znašla v sporu z založbo, ker je zaradi varčevanja s sredstvi želela nekatere knjige kupiti v mehki vezavi. A po začetnih nakupih se je zalomilo, saj je založnik ugotovil, da je nevarno, da to stori večina knjižnic in bo dobiček manjši. Tako se je odločil, da nam žepnic ne bo prodajal, čemur smo se uprli in se znašli na seznamu blokiranih knjižnic.«

V Glosini Sindikalni konferenci splošnih knjižnic sodimo, da se je potrebno odločno upreti tovrstnemu nasilju založbe Učila. Ponižujoče je, da lahko katerakoli založba izsiljuje knjižnico. Menimo, da bi se morale knjižnice združiti in pritisniti na založbo, naj takoj preneha z blokiranjem – v nasprotnem primeru lahko knjižnice blokirajo založbo. Prepričani smo v rešitev težave po nekaj dneh, saj si Učila tega preprosto ne morejo privoščiti, kajti kupci na trgu ne bodo kupovali njihovih trdo vezanih knjig za 35 €. Nesmisli o avtorskih pravicah in trajnosti trde vezave, ki jih je gospod Mrvar izrekel za Mladino, so brezpredmetni.

Problemov s to založbo nima samo Knjižnica Velenje. Gospod Mrvar izsiljuje vse slovenske knjižnice. Založba Učila, nekoč večjega zaupanja vredna, zdaj bogato molze slovenski proračun z vse nižjo kakovostjo izdelkov. Žal je v Sloveniji, znotraj obstoječe pravne ureditve, to možno.

Javno pismo je v celoti dostopno tukaj: Založba Učila in njeno poslovanje s knjižnicami

Share