Inšpektorat za delo na poziv sindikata zaradi vročine zaprl obrat

1. 7. 2022

Zaradi nevzdržnih razmer v prodajnem prostoru v enem od šotorov Lesnine v Mariboru, kjer je bila temperatura v zadnjem tednu konstantno nad 38 stopinj Celzija, so po tem, ko je včeraj Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) pozval inšpektorat za delo k zaprtju obrata, to z ustno odpovedno odločbo tudi storili. Kot je dejal sekretar sindikata Ladi Rožič, jih veseli, da je inšpektorat tokrat nemudoma odreagiral. Takšna usoda sedaj čaka tudi druge prostore, kjer temperatura presega zakonsko dovoljene meje in kjer delodajalec ne sprejme predpisanih ukrepov.

Temperatura je v šotoru dosegla 41 stopinj Celzija. Že 28 stopinj Celzija je sicer dovolj, da mora delodajalec ukrepati. Fotografija: Sindikat SDTS

 

Na SDTS se je v sredo obrnil njihov sindikalni zaupnik in podpredsednik sindikata Anton Brlek. V omenjenem šotoru so bile namreč razmere povsem nevzdržne in so dosegale, kot kaže tudi fotografija, do 41 stopinj Celzija. Ne čudi, da je tako eden od mlajših zaposlenih doživel kolaps in dobil vročinske krče. Vodje v podjetju Lesnina pa so ga namesto v UKC Maribor želele poslati domov. K sreči ga je eden od sodelavcev vendarle odpeljal v klinični center, kjer so ga ustrezno oskrbeli. Šotor, ki naj bi obratoval celo poletje do konca avgusta, pa je torej inšpektorat na podlagi poziva nemudoma zaprl.

Več informacij o zaprtju šotora in razmerah v dejavnosti trgovine najdete tudi na povezavi iz včerajšnjih Odmevov TUKAJ.

»Vsa vodstva podjetij, katerih delavci delajo pod šotori, opozarjamo na neprimernost visokih temperatur. In zgodi se, da posamezni poslovodje, namesto da bi tak šotor zaprli, vztraja pri tem, da so šotori odprti, potem pa pride do takih neljubih dogodkov. Mislim, da je treba take ljudi kaznovati. Po mojem prepričanju so v šotoru pri takšnih temperaturah ogroženi tako delavci kot kupci in ob neznosnih vročinah bi šotor morali zapreti. Na koncu denar ne pomeni vsega,« je še dejal Ladi Rožič.

Matej Klarič

Naslovna fotografija: RTV SLO

Share