Iz Delavske enotnosti, št. 15, leto 2017: Budno spremljajo razmere v Mercatorju

»Kot je znano, je naš Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) odločno nasprotoval prodaji Mercatorja Agrokorju in to ne zaradi tega, ker bi nasprotovali privatizaciji Mercatorja, temveč zato, ker smo vedeli, da je Agrokor prezadolženo podjetje in da njegove bilance ne izražajo dejanskega stanja,« pravi sekretar SDTS Ladi Rožič. »Agrokor je imel velike izvenbilančne obveznosti, ki niso bile zabeležene, nas pa so nanje opozarjali hrvaški kolegi.«

Po Rožičevih besedah jim je prodajo Mercatorja Agrokorju uspelo dvakrat zaustaviti, tretjič pa je slovenska politika popustila različnim lobijem. »Verjetno so temu botrovale provizije, saj drugega racionalnega razloga za to prodajo ni videti,« meni Rožič.

Kot pravi, se je sedaj izkazalo, da je bil Agrokorjev nakup Mercatorja projekt hrvaške politike, preko katerega so si hrvaška živilskopredelovalna podjetja zagotovila trgovske police med slovenskimi kupci oziroma potrošniki. »Žalostno je, da se je ta model ponovil tudi pri Žitu, saj so v Podravki, ki jo vodi nekdanji hrvaški obrambni minister, lani le zaradi nakupa Žita, ki je uspešno podjetje, zabeležili dobiček,« opozarja Rožič. »Na žalost pri nas takšne poteze vleče politika, ki ni ustvarila te države, zato se do nje in do državljanov tudi tako obnaša.«

»Kljub temu, da smo bili proti prodaji Mercatorja Agrokorju, nismo Agrokorju nikoli želeli in mu tudi ne želimo nič slabega, ker zaposluje toliko delavcev,« pravi Rožič. Agrokor namreč v Sloveniji zaposluje blizu 10 tisoč delavcev, na Hrvaškem 60 tisoč, v Srbiji devet tisoč in v Črni gori okoli 1600 delavcev.

Po Rožičevih besedah Mercator trenutno ni toliko izpostavljen kot druge Agrokorjeve hčerinske družbe, ker je z bankami podpisal dogovor, s katerim so mu banke odložile vračilo finančnih obveznosti do leta 2020. Zaradi tega se lahko trenutno Mercator zadolžuje po tri- do štirikrat bolj ugodnimi pogoji od Agrokorja.

Kot pravi Rožič, Mercator trenutno posluje stabilno, delavke in delavci prejemajo plače in vse druge prejemke redno, prav tako pa najboljši sosed redno plačuje tudi dobaviteljem.

»Pred kratkim sem se že pogovarjal z novim direktorjem. Dogovorila sva se za nadaljevanje socialnega dialoga. Nova uprava je odprta za pogovore in pogajanja o vseh odprtih vprašanjih. Očitno se tudi v novi upravi zavedajo, kaj bi pomenilo izčrpavanje Mercatorja s strani Agrokorja. Zato so očitno zaščitili Mercator, saj tudi naša zakonodaja ne dovoljuje, da bi mati izčrpavala hčerinsko podjetje,« pojasnjuje Rožič.

Naš sindikat v kontaktih s svetom delavcev in z vodstvom podjetja budno spremlja, kaj se dogaja v Mercatorju. Podjetje nadaljuje svojo poslovno pot, ki jo je začrtalo že preden ga je kupil Agrokor. V Mercatorju so namreč že pred prihodom Agrokorja začeli racionalizacijo korporativnih funkcij in izgradnjo novega logističnega centra v Ljubljani, saj jim je stari pogorel. Sodoben logistični center pa je prvi pogoj za uspešno poslovanje tako velikega podjetja za maloprodajo živilskih proizvodov, kot je Mercator.

V SDTS se po Rožičevih besedah zavedajo, da bo zaradi racionalizacije korporativnih funkcij v Mercatorju določeno število delavcev presežnih. Sindikat predlaga, da bi jim ponudili delo v maloprodaji, ki je po oceni sindikalistov »kadrovsko podhranjena«.

Ob tem Rožič spominja, da je Mercator že prodal nekatere svoje družbe, ki se ne ukvarjajo z osnovno dejavnostjo (Intersport, Mediana). SDTS pomaga svojim članom tudi v teh družbah in se v njihovem imenu pogaja za sklenitev  podjetniških kolektivnih pogodb. Po vsej verjetnosti bo, kot pravi Rožič, Mercator prodal tudi Mercator Tehniko.

»Če bi slovenski politiki bolj poslušali sindikate in zdravo pamet kot menedžerske lobije, bi bila zgodba o Mercatorju danes bistveno drugačna,« je prepričan Rožič. »Tako pa slovenski politiki skupaj z nekaterimi menedžerji ubijajo krave za to, da pridejo do zrezka, kakor pravi že star slovenski pregovor.«

»V sedanjih razmerah SDTS budno spremlja razmere v Mercatorju in ščiti interese naših članov in vseh delavcev,« pravi Rožič.

Protest 20. decembra 2011

Okoli 200 sindikalistov je že 20. decembra 2011 pred poslopjem vlade protestiralo proti sporni in škodljivi prodaji trgovske družbe Mercator hrvaškemu podjetju Agrokor, ki ne bo ogrozila le delovnih mest v Mercatorju, ampak tudi v proizvodnji in predelavi hrane. Vlado so pozvali k zaustavitvi prodaje in aktivnejši lastniški vlogi. Protest in zahteve, naslovljene tudi na takratne lastnike Mercatorja (Pivovarno Laško, NKBM in NLB) so skupaj pripravili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) in Sindikat kmetijstva in živilske dejavnosti Slovenije (KŽI) skupaj s Obalne sindikalne organizacije – Konfederacije sindikatov 90 (KS 90).

T. K.

Bi brali več? Priskrbite si svoj izvod Delavske enotnosti!

Share