Iz Delavske enotnosti, št. 7, leto 2017: Trgovke drobiž, menedžerji lepe plače

Trgovina je ena največjih dejavnosti v državi, zaposluje skoraj sto tisoč ljudi, od tega 79 tisoč delavcev po kolektivnih pogodbah. Trgovina ustvari 19 odstotkov BDP, v zadnjem času so vse uspešnejši, saj se neto letni dobički večajo. V letu 2015 so bili za 75,2 odstotka višji kot leto prej in za 124,6 odstotka višji od dolgoletnega povprečja.

»Pogajanja sicer ne stojijo, ampak kregamo pa se za vsak cent,« pravi sekretar Sindikata delavcev trgovina Slovenije (SDTS) Ladi Rožič in opozarja, da delavci v trgovskih podjetjih plačujejo menedžerske odkupe s tem, da so pritiski na plače. Nanje delavci niso imeli vpliva, čeprav podatki kažejo, da so s svojim delom veliko prispevali k dobrim poslovnim rezultatom.

Po krizi se povečuje tudi dodana vrednost na zaposlenega. Od leta 2009 stalno raste in je že čisto na evropskih ravneh. V trgovini okoli 40 tisoč, pri skladiščenju in raztovoru pa že 97 tisoč evrov. »Brez delavcev ni dodane vrednosti,« opozarja Rožič.

 

Dodana vrednost na zaposlenega v dejavnosti trgovine, v EUR

 

Plače v dejavnosti trgovine so nizke in razporejene tako, da je največ delavk in delavcev na dnu plačne lestvice, izstopajo tudi menedžerske plače.

Število zaposlenih glede na višino bruto plače – dejavnost trgovine

 

V maloprodaji, ki je poddejavnost dejavnosti trgovine, 40 odstotkov vseh delavk in delavcev prejema 654 evrov neto, »kar je sramota za to državo, saj so to ljudje, ki delajo noč in dan in ustvarjajo ekstremne dobičke«, opozarja Rožič.

Zgovorna je tudi vrzel med plačami po kolektivnih pogodbah in menedžerskimi plačami v trgovini na drobno. Medtem ko je delavsko povprečje 1214 evrov, dobijo menedžerji povprečno 3433 evrov. To po Rožičevih besedah pomeni, da je praksa v Sloveniji takšna, da tam, kjer so najslabše plačani delavci, so najbolje plačani menedžerji.

Osnovne plače prodajalk in prodajalcev so sramotno nizke. »Naša zahteva je, naj bo enka minimalna plača. To mora biti naš cilj, ki ne bo dosegljiv čez noč, mora pa biti,« poudarja Rožič in dodaja, da je v trgovini problematičen tudi delovni čas.

Dodatek za nadurno delo po kolektivni pogodbi je 30-odstoten. Bruto ura prodajalca je 3,42 evra, z dodatkom 4,45 evra. Delavci so zelo obremenjeni, dobijo pa drobiž. Problem je neenakomerno razporejen delovni čas, ker je v trgovini na stotisoče ur, ki jih delodajalci zlahka izplačajo, saj so delavke in delavci cenejši kot študentsko delo.

M. M. 

Bi brali več? Priskrbite si svoj izvod Delavske enotnosti!

Save

Save

Share