Javno pismo SUS poslanskim skupinam: Nismo vam dali mandata za klanjanje kapitalu in uničevanje solidarnosti

12. 7. 2018

Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) je vsem poslanskim skupinam v državnem zboru Republike Slovenije poslal javno pismo, v katerem jih opozarjajo na razhajanja med predvolilnimi obljubami, volilnimi programi in sedanjimi koalicijskimi dogovarjanji.

Republiški odbor SUS v luči odzivnosti strank na predvolilna vprašanja ocenjuje, da so mnoga takratna stališča v nasprotju z nastajajočo koalicijsko pogodbo, kar pomeni, da izvoljene poslanke in poslanci ne spoštujejo danih besed in zavez. »To predvsem na področjih, ki so posebnega pomena za starejše, oz. za vse prebivalce te države. To so sistemi zdravstva in zdravstvenega zavarovanja, šolstva, pokojninskega sistema, socialnih sistemov, sistemov solidarnosti,« na katera je SUS opozoril tudi z javnim pismom z majskega srečanja upokojencev v Ljubljani.

»Glede na volilne rezultate posameznih strank nimate mandata, da bi odstopali od krepitve javnih sistemov na področjih zdravstva, šolstva, kulture, znanosti, nimate mandata, da bi uvajali konkurenco na področje obveznega zdravstvenega zavarovanja, nimate mandata, da bi uvajali socialno kapico, da bi rušili sistem solidarnosti na področju socialnih sistemov in zavarovanj, nimate mandata, da bi razbremenjevali le plače nekaterih zaposlenih, ne zavajajte ljudi, da zaradi tega ne bo manj prihodkov v proračun,« je v pismu poudarila predsednica SUS-a Francka Ćetković.

Poslanke in poslance je v javnem pismu, pripetem spodaj, je še spomnila, da nimajo mandata, da v koalicijsko pogodbo zapišejo »le takšne rešitve, ki bi bile pogodu nosilcem kapitala, rešitve, ki bi pomenile rušenje razgraditev javnih sistemov z uveljavljanjem interesov posameznih skupin, ki jim gre le za osebne interese, dobiček, ne pa za javno dobro« in jih v imenu SUS pozvala, naj pri pripravi koalicijske pogodbe ne pozabijo na obljube in zaveze, ki so jih politične stranke, dale pred volitvami.

Javno pismo SUS poslanskim skupinam, 12. 7. 2018

Share