Kongres Evropske konfederacije sindikatov na Dunaju – 1. dan

21. 5. 2019

Danes se je na Dunaju začel štirinajsti kongres Evropske konfederacije sindikatov (ETUC), ki bo potekal do petka, 24. maja. Na njem sodeluje tudi delegacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), na čelu s predsednico Lidijo Jerkič.

O prvem dnevu na kongresu poroča Lučka Böhm, ena od delegatk ZSSS in izvršna sekretarka ZSSS za varnost in zdravje pri delu:

“V uvodnem delu prvega dne štirinajstega kongresa Evropske konfederacije sindikatov na Dunaju smo v pozdravnih govorih in poročilih o delu v obdobju 2015 – 2019 slišali veliko analiz, namenjenim prihajajočim evropskimi volitvami. Na kongresu je odmevalo tudi aktualno dogajanje v Avstriji, zaradi katerega so zelo realne predčasne parlamentarne volitve. Dokazano je, da nekateri politiki na oblasti ne delajo v dobro vseh, ampak zgolj v dobro bogate peščice. Varčevalni ukrepi in proračunske omejitve v kriznem desetletju 2004 – 2014 neoliberalne Evropske komisije predsednika Joséja Manuela Barrosa ter nespoštovanje obubožanega grškega delavstva so samo še okrepile občutek odtujenosti EU. Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov Luca Visentini je danes tako ocenil, da so državljani Evropske unije zato izgubili vero v evropsko povezavo. Izjavil je: »EU mora znova postati socialna, ali pa je ne bo.« Govorniki so poudarjali, da želijo boljšo prihodnost za vse in ne le za peščico bogatih. Vsi skupaj moramo zahtevati demokratično in socialno prihodnost ter obnovitev družbene pogodbe, ki odkar so ekonomski dobički postali pomembnejši od socialnih ciljev ne velja več. Zahtevati moramo tudi boljše plače in zmanjšanje vrzeli v višini plač med državami. Luca Visentini je povedal, kako je naravnost škandalozno, da razmerje pri višini plač pri praktično enaki produktivnosti med različnimi državami EU znaša celo 1:5. Vloga sindikatov je danes tudi v tem, da organiziramo delavke in delavce ne glede na obliko dela, v kateri delajo, in vsem zagotovimo enake pravice. Tudi migrantom in prekarcem. Razlike med severom in jugom, zahodom ter vzhodom nas ne bi smele paralizirati, zmagamo pa lahko, ker smo sposobni oblikovati skupno strategijo.”

Del delegacije ZSSS. Foto S. L. T.

Na kongresu bo izvoljeno novo vodstvo Evropske konfederacije sindikatov, dopolnjena ustava organizacije ter sprejeti ključni dokumenti, kot sta Dunajski manifest in akcijski program konfederacije za obdobje 2019 – 2023, prisotni pa bodo tudi mnogi gosti, kot so predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, avstrijski predsednik Alexander Van Der Bellen, ekonomist in Nobelov nagrajenec Joseph Stiglitz, portugalski premier Antonio Costa in drugi.

Opozarjamo na:

Prenos/streaming dogajanja v živo (na voljo v sedmih jezikih, tudi v angleščini, vendar ne v slovenščini)

Prenesi dogodek (na povezavi so na voljo posnetki zasedanj, debat, dogodkov, in sicer v formatu mp4 ter 15 minut po zaključku posameznega dogodka)

in še na dokumente:

Več:

Delegatki Lučka Böhm in Lidija Jerkič, tretja slovenska delegatka Sanja Leban Trojar pa je avtorica fotografije.

Kongres Evropske konfederacije sindikatov je mogoče spremljati tudi na družbenih omrežjih, in sicer s ključnikom #ETUC19 na Twitterju, Facebooku, Instagramu, Youtubu in Flickrju, za več informacij in utrinkov s kongresa na Dunaju pa ne pozabite spremljati tudi naše spletne strani www.zsss.si.

Foto Etuc
Foto Etuc
Foto Etuc
Na kongresu sodeluje več kot 600 delegatov in delegatk … Foto Etuc
… iz približno 90 nacionalnih sindikalnih organizacij iz 38 evropskih držav. Foto Etuc.
Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov Luca Visentini. Foto Etuc
Foto Etuc
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, eden od gostov na kongresu. Foto Etuc
Letošnji kongres je rekorden po deležu žensk med delegati, ki znaša 48,5 odstotka prisotnih delegatov. Foto Etuc
Share