Predlog novele zakona o trgovini – Korak proti zaprtju trgovin ob nedeljah

13. 5. 2020

Stranka Levica je v sodelovanju s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije (SDTS) pripravila predlog novele zakona o trgovini, s katerim bi tudi po koncu epidemije novega koronavirusa ohranili zaprtje trgovin ob nedeljah. Včeraj je bil predlog predstavljen tudi na novinarski konferenci.

Prvomajski poziv SDTS, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte, je bil tako deležen pomembnega pospeška. V okviru predlagane novele bi opredelili, da trgovec delovnega časa ne sme določiti ob nedeljah in ob z zakonom določenih prostih dneh. Kot izjeme pa bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov ter se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Generalni sekretar sindikata delavcev trgovine Ladi Rožič je ob predstavitvi zakonskega predloga povedal, da je bil omenjeni poziv ob prazniku dela spisan na pobudo velikega števila članov in članic, ki si želijo, da bi bile nedelje tudi za delavke in delavce v trgovinah dela prost dan.

»Delo v trgovini je izredno podplačano, trgovinska dejavnost pa ena največjih v državi z največjimi dobički. Ti se prelivajo povsod drugam, razen k zaposlenim,« je med drugim izpostavil Rožič. Žalostno je, da po skoraj 17 letih od referenduma septembra 2003, na katerem je skoraj 58 odstotkov volivcev, ki so se glasovanja udeležili, podprlo prepoved nedeljskega obratovanja trgovin, njihova želja še ni uresničena, je dodal.

Pri tem je spomnil, da je v preteklosti obstajalo več pobud, zakonskih predlogov, sprememb kolektivnih pogodb, s katerimi naj bi delavke in delavce pomirili, a je bil nazadnje februarja 2008 zakon o trgovini spremenjen tako, da delovnega časa trgovin – ob splošni navedbi o upoštevanju števila zaposlenih in pravic iz zakona o delovnih razmerjih ter kolektivne pogodbe dejavnosti – dejansko ne omejuje.

Obenem je Rožič opozoril tudi, da so zaposleni v trgovinah danes zelo obremenjeni, zato je prav, da se posluša voljo ljudi in delavk ter delavcev in se skoraj dve desetletji staro željo volivcev tudi uveljavi.

Zakonski predlog vsaj na načelni ravni zaenkrat uživa široko politično podporo, na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa bomo še najprej pozorno spremljali, če se bo pobuda članic in članov sindikata delavcev trgovine udejanila tudi v praksi. Boj se torej nadaljuje.

Share