Krivica boli

30. 12. 2020

V Sindikatu upokojencev Slovenije (SUS) so se z javnim pismom vladi odzvali na včeraj izrečene trditve v državnem zboru, da vlada upokojencem deli bonbončke, ker so z izredno uskladitvijo pokojnin za 2 odstotka upokojenke in upokojenci dobili v resnici le manjši del tistega, kar so jim pred leti z zloglasnim zakonom o uravnoteženju javnih financ po krivici odvzeli.

»Ob tem opozarjamo, da 2,5-odstotna uskladitev pokojnin januarja naslednje leto upokojencem pripada po sistemskem zakonu. Tako smo upokojenci, ki nam vlada tudi po decembrskem dvigu pokojnin še vedno dolguje izredno uskladitev pokojnin za 3,5 odstotka, letos za izhod iz finančne in gospodarske krize leta 2008 (torej pred 12 leti) prispevali na letni ravni 42 odstotkov svoje enomesečne pokojnine. Vsa prejšnja leta pa smo za izhod iz te krize, ki je že dolgo ni več, upokojenci nepovratno prispevali še veliko več,« pišejo v odprtem pismu in se sprašujejo, kdo je poleg upokojencev leta 2020 še toliko prispeval za izhod iz krize.

Enkratni dodatek samo obliž na rano

V SUS opozarjajo, da je to še posebej prizadelo tiste z najnižjimi pokojninami in samske upokojenke ter upokojence: »Z enkratnim covid dodatkom je vlada upokojencem z nižjimi pokojninami, dala samo obliž na rano, ki jo je pred leti povzročila z zakonom o uravnoteženju javnih financ.« Kot dodajajo, je SUS predlagal, da bi s sedmim protikoronskim paketom ukrepov s takšnim obližem pomagali tudi samskim upokojenkam in upokojencem, ki prejemajo nižje pokojnine od 814 evrov. »Nesprejemljivo je namreč, da samske upokojenke in upokojenci ter vdove in vdovci po smrti partnerja s svojimi pošteno zasluženimi pokojninami ne morejo več dostojno živeti, temveč so pahnjeni v revščino. Mnogi so se zaradi prenizke pokojnine prisiljeni celo izseliti iz povsem običajnih stanovanj oziroma bivalnih prostorov, v katerih so preživeli vse življenje.

Samske upokojenke in upokojenci s svojimi pošteno zasluženimi pokojninami ne morejo več dostojno živeti in so pahnjeni v revščino, opozarjajo v Sindikatu upokojencev Slovenije.

Vlada naj končno popravi krivice

»Za izhod iz krize leta 2008 plačujemo samo še upokojenci, zato zahtevamo čimprejšnjo izredno uskladitev pokojnin za 3,5 odstotka. Po dvanajstih letih je že čas, da upokojenci, ki nas je tako kot vse druge prizadela nova covid kriza, nehamo plačevati za izhod iz prejšnje krize. Zahtevamo, da nam vlada popravi krivico, ki nam jo je storila, saj že od sprejema zakona o uravnoteženju javnih financ prejemamo nižje pokojnine, kot so nam bile odmerjene po sistemskem zakonu,«  še sporočajo v SUS in se ob tem sprašujejo: »Ali je dopustno, da je omenjeni zakon upokojencem za nazaj zmanjšal pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja? Bomo upokojenci zaradi omenjenega zakona po krivici prejemali nižje pokojnine, kot smo si jih zaslužili in kot so nam bile odmerjene, do smrti? Ali nam bosta priskočila na pomoč Zagovornik načela enakosti in Varuh človekovih pravic?«.

Pristojno ministrstvo pozivajo k pripravi analize

Zato pričakujejo, da bo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti takoj v začetku leta predložilo analizo učinkovanja sprememb zakona o pokojninsko invalidskem zavarovanju, ki je z mnogimi spremembami vplival na neenakopraven položaj upokojencev. »Pričakujemo, da bodo v analizi izračunani in javno objavljeni podatki, koliko evrov je upokojenec s povprečno pokojnino, ki jo je prejel januarja 2008, do konca leta 2020 prispeval za izhod iz krize leta 2008 (za koliko pokojnine je bil v tem obdobju prikrajšan) zaradi škandalozno in krivično napisanega zakona o uravnoteženju javnih financ. Krivica boli,« so še zapisali v javnem pismu vladi.

Share