Ponovno širijo laži!

27. 10. 2021

Ni prvič, da se v medijskih trobilih, ki so blizu stranki SDS in naklonjeni vladi širijo laži v povezavi z ZSSS in našo predsednico Lidijo Jerkič. Ker sindikati nasprotujemo škodljivi davčni reformi, so tudi tokrat poskrbeli za kup neresnic, s katerimi želijo škodovati delavkam in delavcem ter ZSSS.

Odkar smo sindikati izstopili iz pogajanj na ekonomsko-socialnem svetu (ESS) in podprli petkove proteste, so predstavniki oblasti o nas izrekli številne težke besede in celo laži.  Že v preteklosti smo tako zanikali njihove laži, o čemer si lahko več preberete tukaj. Takrat so po posredovanju odvetniške družbe priznali širjenje lažnih informacij.

Zakaj pa gre tokrat?

V torek, 26. oktobra, je bil na Novi24 TV objavljen članek avtorice Sare Bertoncelj z naslovom: [Video] To morate videti: Jerkičeva ne zna pojasniti, zakaj sindikati nasprotujejo nižjim davkom in višjim plačam. 

V članku so objavljene lažnive in prirejene informacije, ki ne pritičejo načinu dela medijev, kot ga v sodobnih družbah od njih pričakujemo.

Ker Nova24 TV širi laži, smo tudi prek odvetnikov že zahtevali demantije lažnih informacij.

1. primer

V članku lahko preberemo: »Slovenija je verjetno prva in edina država na svetu, kjer sindikati nasprotujejo dvigu delavskih plač. Narobe svet? Ali zgolj svet, v katerem sindikati namesto interesov delavcev zastopajo interese političnih strank – seveda le tistih, ki se imajo za KUL,” je poslanec Jure Ferjan opisal neprimerljivo značilnost slovenskih sindikatov.«

Nikakor ne drži, da v ZSSS nasprotujemo dvigu plač. Če bi vlada vodila socialni dialog na evropsko primerljivi ravni in v skladu s tradicijo socialnega dialoga pri nas, bi bili o naših stališčih lahko seznanjeni na sejah ESS. Ker vlada krši svoja lastna pravila in se zakonov ne obravnava na ESS, prihaja do takšnega nerazumevanja stališč in mnenj sindikatov ter manipulacij, ki se jih poslužujejo, da bi razbremenili najvišje plače ter v proračunu skopali za skoraj milijardo evrov veliko luknjo. V ZSSS seveda ne nasprotujemo povišanju plač, nenazadnje smo nedolgo nazaj predlagali dvig minimalne plače. Upoštevajoč podatke o napovedani rasti cen življenjskih potrebščin in druge navedene kazalnike, ki so podlaga za redno uskladitev zneska minimalne plače, ter tudi zaradi trenutno veljavnega prenizkega zneska minimalnih življenjskih stroškov v višini 613,41 evra smo v ZSSS predlagali, da se znesek minimalne plače januarja 2022 poviša z 1.024,24 evra na 1.133,35 evra oziroma za 10,65 odstotka. Bo vlada tista, ki bo podprla naš predlog ali pa bo nasprotovala zvišanju najnižjih plač?

V oddaji Studio ob 17.00 na Radiu Slovenija je Lidija Jerkič podrobneje pojasnila, da je težava davčne reforme, da bo ljudem več vzela, kot pa jim bo navidezno dala. Opozorila je tudi, da še vedno nimamo predloga nepremičninskega zakona in da še vedno ne razmišljamo o večji obdavčitvi kapitala, kjer smo daleč pod povprečjem. Foto: Radio Slovenija

 

Najrevnejši bodo na koncu plačali več, kot pa bodo z reformo dobili. ZSSS nikoli ni in ne bo proti dvigu plač delavcev, smo pa proti davčnim razbremenitvam kapitala in kopanju luknje v proračun, ki jo bodo plačali prav delavke in delavci.

2. primer

V članku lahko preberemo tudi sledeče: »To morate videti: Jerkičeva ne zna pojasniti, zakaj sindikati nasprotujejo nižjim davkom in višjim plačam.«

V zgoraj omenjenem posnetku poslanca so besede predsednice ZSSS Lidije Jerkič zmontirane tako, da bi prikazali, da ni imela argumentov proti predlagani zakonodaji. Vendar pa je ob poslušanju posnetka celotne oddaje povsem jasno, da je predsednica ZSSS že takrat opozorila na številne pomanjkljivosti zakona, ki jih na vladi do sedaj niso odpravili.

Tako je med drugim takrat tudi povedala, da glede proračunske luknje, ki jo bo skopal zakon »minister zamahne z roko, da bomo dobili več v blagajno. Vseeno pa mislim, da delamo ponovitev iz leta 2008. Takšen način sproščanja je bil takrat empirično dokazano napačen. Dokler bomo lahko to početje financirali s poceni posojili, bo šlo, če pa slučajno pridemo do nove krize, se sindikatom postavlja vprašanje socialne države, pokojninskega in socialnega sistema. In v tej povezavi mi ni všeč, da režemo davke.« V oddaji je še razmišljala: »Kar je problem in kjer nismo prepričani v to, kar vlada govori, je primanjkljaj, ki bo nastal. Če gremo še v dodatne razbremenitve, bomo prišli v situacijo, ki bo popolnoma drugačna od preteklosti. V preteklosti smo družno in skupno tripartitno ugotavljali, da je delo preveč obremenjeno in da je kapital premalo obremenjen, da moramo vzpostaviti ravnovesje med enim in drugim

Kot je dodala, sedaj razbremenjujemo delo in hkrati še kapital. Za problematičen del zakona je označila tudi v zakonodaji predviden nakup lastnih delnic, kar lahko omogoča špekulacije. Kot je še povedala v oddaji, sindikate motijo razbremenitve kapitala, namesto, da bi šli v obratni smeri. Spomnila je tudi, da bi veljalo razmisliti o davku na nepremičnine: »Gre za nekaj, kar je očitno še vedno nedotakljivo.« Ob tem opozarjamo, da podatki Svetovne banke kažejo, da imamo eno najnižjih obdavčitev nepremičnin. Davek na lastnino znaša tako pri nas samo 0,6 odstotka, v ZDA 3 odstotke in v Združenem kraljestvu 4,1 odstotka BDP. Tudi v obdavčitvi kapitala smo po podatkih iste organizacije izrazito podpovprečni. V Sloveniji so dohodki od kapitala po podatkih Svetovne banke za 76 odstotkov nižji kot v ZDA! Za 64 so nižji kot v Združenem kraljestvu. Od svetovnega povprečja 142 držav pa imamo nižjo obdavčitev kapitala za kar 50 odstotkov. Zakaj torej vladajoči ne pripravijo davka na nepremičnine in bolj ne obdavčijo kapitala?

Celoten posnetek oddaje je na voljo tukaj. Po poslušanju posnetka si lahko vsakdo ustvari svoje mnenje o primernosti delovanja medija, ki se hvali, da deluje v imenu resnice.

Argumentov naštetih in razloženih ter utemeljenih s številkami je veliko, a če znaš brati samo, kar ti napiše PR služba, jih ne boš našel.

3. primer

V članku lahko preberemo še: »Očitno je niso pripravili na takšna vprašanja, ona le slepo sledi temu, kar se ji naroči – torej nasprotuj vsemu, kar je v kakršni koli povezavi s to vlado in premierjem Janezom Janšo. Tudi če predlagajo kaj, kar bi bilo dobro tako za ljudi kot tudi za državo. V rahlo neugodnem položaju bodo torej predvsem ljudje, če bodo po zaslugi KUL-a ostali brez višjih plač.«

ZSSS je bila skupaj s predstavniki reprezentativnih sindikalnih central konstruktiven partner pri delovanju v ESS. Pogajanja smo zapustili šele po več mesecih, ko je postalo povsem jasno, da vlada ne bo več upoštevala predlogov socialnih partnerjev in da v zakonodajno proceduro vlaga zakone, ki niso bili, kot je veljalo desetletja, usklajeni v okviru ESS. Če bi avtorica članka prisluhnila celotni oddaji in zgornjemu prepisu besed predsednice ZSSS, pa bi se lahko prepričala, da Lidija Jerkič konkretno tematiko še kako dobro pozna.

Še enkrat pa naj ponovimo, da v ZSSS nasprotujemo sprejetju predlaganih škodljivih sprememb zakona o dohodnini, ki bodo na račun manjših prihodkov iz naslova dohodnine v proračun dodatno prispevali k poslabšanju javnofinančnega stanja, kar predstavlja veliko grožnjo tako sistemom socialnih zavarovanj in pravicam iz teh zavarovanj, kot tudi financiranju javnih storitev in socialnih transferjev, njihovemu obsegu, dostopnosti in kakovosti. V prihodnje so ob podražitvi zadolževanja, ki poganja trenutno gospodarsko rast in omogoča izplačilo pokojnin in ostalih socialnih prejemkov, ti lahko ogroženi. Takšno nižanje izdatkov v proračunu bo zato najbolj vplivalo na posameznike z nizkimi dohodki, ki bodo zaradi omenjenih negativnih učinkov v prihodnje izgubili mnogo več kot pa bodo pridobili na račun višje neto plače. Tudi nerealne trditve vladnih predstavnikov, da bo načrtovan izpad dohodkov pokrila gospodarska rast, tega dejstva ne morejo spremeniti. V nepredvidljivih trenutkih glede inflacije, koronakrize in drugih dejavnikov, so takšni izračuni povsem brez podlage. Vladni populizem, ki ljudem v en žep daje iz drugega pa jim bo jemal čez čas še veliko več, morda že v času, kakšne drugačne vladne koalicije proti kateri bi lahko takrat iz opozicijskih vrst potem glasno udrihali, je manever, ki bo naposled škodoval vsem nam, še najbolj pa že tako najrevnejšim prebivalcem. Zato še enkrat spomnimo, da bo prihodnje leto nekdo s šestkratnikom povprečne plače dobil trinajstkrat več od tistega na minimalni plači. Komu torej služijo vladne reforme?

Sindikati smo vladajočim trn v peti, zato izkoristijo vsako priložnost, da nas blatijo. Še posebej pa smo ogorčeni nad podcenjevanjem volivk in volivcev, ki naj bi verjeli, da sindikati nismo za dvig plač.

Po posredovanju odvetniške pisarne so morali v istem mediju enkrat že objaviti pravico do popravka, ker so širili laži o ZSSS.
Share