Medregijski sindikalni svet sporoča: proti zidovom in za združeno Evropo brez meja

5. 7. 2019

Medregijski sindikalni svet Furlanije-Julijske krajine in Slovenije, ki ga sestavljajo italijanske sindikalne organizacije CGIL, CISL, UIL ter slovenski konfederaciji Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in KS 90, ob današnjem obisku kontroverznega italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, ksenofobnega predsednika skrajno desne stranke Liga, v Trstu, napovedujejo manifestacijo na mejnem prehodu Škofije. Potekala bo danes ob 18:00.

Spodaj povzemamo izjavo za javnost:

Medregijski sindikalni svet Furlanija-Julijska krajina/Slovenija ne soglaša z možnostjo, ki sta jo predstavila italijanska vlada in predsednik avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine, da se začasno preneha izvajati schengenski sporazum z bližnjo Slovenijo, še manj pa soglaša z možnostjo izgradnje zidov oziroma postavitve drugih fizičnih pregrad (bodeče žice ali drugih) na meji med državama, ker:

  • bi to oviralo prost pretok oseb, kar je predstavljalo in predstavlja eno od temeljnih svoboščin, ki jih Evropska unija zagotavlja svojim državljanom in državljankam,
  • begunci običajno ne prehajajo čez mej prek cestnih mejnih prehodov, temveč, kot je znano, izbirajo druge poti.

Spomniti velja, da je odprava fizičnih meja predstavljala in predstavlja enega najpomembnejših dogodkov za tukajšnje prebivalke in prebivalce. V teh letih je prost pretok oseb omogočal, da so se ponovno zbližale skupnosti, manjšine, ki so jih delili tragični dogodki iz preteklosti in danes se njihova odprava močno pozna tudi na gospodarskem, kulturnem in socialnem področju. Poleg tega bi začasno prenehanje izvajanja schengenskega sporazuma močno prizadelo že ustaljeno mobilnost obmejnih delavk in delavcev v obeh smereh. Ti delavci in delavke so že danes del gospodarskega ustroja v našem prostoru.

Medregijski sindikalni svet Slovenije/Furlanije-Julijske krajine, po seznanitvi z novimi ukrepi za sodelovanje med organi obeh držav pri spremljanju dogajanja in nadzoru obmejnih območij v zvezi z nedovoljenim prehajanjem beguncev, izpostavlja, da bi bilo tudi sicer nekoristno postavljati nove fizične pregrade, saj te – kot že dokazuje ograja z bodečo žico, postavljena na slovensko-hrvaški meji – ne preprečujejo gibanja ljudi, ki bežijo pred vojno in revščino.

Na Evropski uniji je, da do držav, od koder ti ljudje prihajajo, izvaja politike, ki spodbujajo njihovo gospodarsko in socialno rast, saj to predstavlja edini način za soočanje s tako epohalno temo, kot so migracije.

Pred shodom bodo tudi na drugih obmejnih območjih med Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino potekale številne pobude kot dokaz, da želimo ohraniti dejanski prost prehod oseb in voljo, da zagotovimo dejansko združena Evropo brez meja.

Nasprotujemo uvedbi ukrepov, ki bi nas vodili nazaj v čase, za katere smo mislili, da so za vselej za nami.

Share