Sindikat ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano napovedal kazenske ovadbe

24. 10. 2019

Sindikat ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) z organi v sestavi, ki spada pod Sindikat državnih organov Slovenije (SDOS), je po aferi s sulfitom v mesnih pripravkih napovedal kazenske ovadbe zoper vodstvo uprave za varno hrano. »Ker nas ni obvestilo o prijavah nepoštenih praks v mesnicah in je tako ogrožalo zdravje potrošnikov več kot tri mesece,« so poudarili.

»Prav tako pa so kršili zakon o inšpekcijskem nadzoru, ki zavezuje ob takih primerih nevarnosti in nedovoljenih praks takojšnje obveščanje javnosti,« so včeraj zapisali v sporočilu za javnost.

Po besedah sindikata ministrstva, tudi inšpektorjev za varno hrano in varstvo rastlin, lahko z dokumentom dokažejo, da so bili inšpektorji za varno hrano o tem obveščeni šele 12. septembra, in sicer prek navodil direktorice inšpekcije Andreje Bizjak, »čeprav so vsebnost prepovedanega aditiva, alergena, kolegi veterinarji odkrili na osnovi prijave in vzorčenja že v začetku junija«.

V začetku oktobra je v javnost namreč prišla novica, da je inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin septembra izvedla poseben nadzor nad uporabo aditiva iz skupine sulfitov, potem ko je junija prisotnost aditiva iz te skupine ugotovila v petih vzorcih mesnih pripravkov v mesnicah trgovskih verig.

Zaradi poznega obveščanja javnosti o ugotovljenem nedovoljenem aditivu v mesnih pripravkih se je sicer ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano Aleksandra Pivec odločila za uvedbo notranjega nadzora v upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

S pomanjkljivim delovanjem uprave so nezadovoljni tudi inšpektorji. »Neustrezno vodenje, neprimerni odnosi vodstva do nas inšpektorjev, delovni spori in mobing nad ‘neposlušnimi’ inšpektorji, ki so opozarjali na nevarnosti in nepravilnosti, so vodili tako daleč, da smo 25. marca 2019, pozvali Janeza Posedija, da uredi organizacijsko in vodstveno strukturo v upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kot je to vedno obljubljal,« so sporočili iz sindikata.

»Sodu je izbilo dno tudi ravnanje veterinarskega vodstva ob aferi s spornimi kebabi, ko inšpektorji o varni hrani nismo vedeli nič in so veterinarski kolegi samo vzorčili kebabe, namesto da bi na osnovi pomanjkljive dokumentacije izločali te nevarne serije kebaba iz prometa, kot so to storili naši kolegi na Hrvaškem že mesec dni prej,« so še navedli.

Sindikatova izjava za javnost, v kateri so med drugim spomnili tudi na na reorganizacijo iz leta 2013, ko je Veterinarsko upravo RS (Vurs) vodila Vida Čadonič Špelič, je sicer v celoti dostopna tukaj.

Share