Pomembno! – O olajšavi za otroke za leto 2018

25. 1. 2019

Starši otrok, mlajših od 18 let, oziroma otrok, ki imajo status dijaka ali študenta, lahko pri odmeri dohodnine uveljavljate posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane. To olajšavo ste sicer lahko uveljavili že med letom, če pa tega niste storili ali bi radi spremenili podatke za obračun (če bi na primer radi, da olajšavo uveljavlja drug starš), lahko to storite še do 5. 2. 2019. Z uveljavljanjem olajšave boste znižali osnovo, od katere vam bodo odmerili dohodnino.

Olajšavo lahko uveljavljate s pomočjo posebnega obrazca, ki ga najdete na tukaj, ki ga pošljete ali osebno odnesete na pristojni urad Finančne uprave Republike Slovenije. Olajšava lahko uveljavljate tudi prek mobilne aplikacije eDavki ali na spletnem portalu eDavki, z uporabniškim imenom in geslom.

Če bi slučajno zamudili z oddajo vloge, boste olajšavo še vedno lahko uveljavljali preko ugovora na informativni izračun dohodnine, ki vam ga bo poslal FURS. Rok za ugovor je petnajst dni od dneva odpreme izračuna, ki bo naveden na kuverti, zato je ne zavrzite.

Če boste pri izpolnjevanju obrazca ali sestavi ugovora potrebovali pomoč, se lahko oglasite v eni od pisarn Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Share