Od prenatrpanih zaporov do preobremenjenih zaposlenih – Sindikat državnih organov opozarja, da je vrag odnesel šalo

17. 10. 2023

Konferenca sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je danes opozorila na nevzdržne razmere v slovenskih zaporih, in sicer zaradi vse hujšega pomanjkanja pravosodnih policistov in prenatrpanosti zaporov. Razmere naj bi bile celo tako hude, da bi kmalu lahko bila ogrožena varnost zaporov oziroma nacionalna varnost omenjenih institucij.

Po besedah predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka naj bi bili slovenski zapori ogledalo države, a pogled vanj ni dober. Prenatrpanost zaporov, premalo zaposlenih in njihova preobremenjenost gredo z roko v roki. Delovno mesto pravosodnih policistov je ovrednoteno pod minimalno plačo, delo pa je stresno in tudi nevarno, ne omogoča dovolj počitka in normalnega zasebnega življenja, zato ni nič čudnega, da za ta poklic ni zanimanja in se na stalne razpise ljudje ne javljajo. Posledica kadrovskega pomanjkanja pa je tudi to, da pravosodni policisti nimajo socialnega življenja, nimajo počitka, saj opravijo več kot 200 nadur letno, ki so obenem referenčno obračunane. To pomeni, da nekdo opravi nadure, potem pa se mu redna izmena briše, je pojasnil Verk. »Te ljudi suženjsko izkoriščamo in jim ne damo tistega, kar so si zaslužili.« Sindikalist je omenil tudi negativno socialno klimo in slabšanje varnostnih razmer v slovenskih zaporih, ki naj bi bili prenapolnjeni. Poleg prebežnikov je v zaporu namreč tudi ogromno tihotapcev ljudi, je dejal.

Nekdanji pravosodni policist, sicer pa predsednik Konference sindikata uprave reševanja kazenskih sankcij Leon Lobe, je opozoril, da so razmere v zaporskem sistemu celo tako nevzdržne, da bi kmalu lahko bila ogrožena varnost zaporov oziroma nacionalna varnost omenjenih institucij. Največja težava je že omenjeno pomanjkanje pravosodnih policistov, inštruktorjev in strokovnih sodelavcev. V letu 2020 je v zaporski sistem prišlo 20 pravosodnih policistov, letos pa 16. Obenem jih je leta 2020 odšlo 31, lani pa 42. Lobe je ponazoril, da so na Dobu, kjer dela, že osemnajstič ponovili razpis za inštruktorja kuharja. »Zakaj ga ne dobimo? Ker čez cesto dobi enkrat večjo plačo,« je dejal. Razpisali so tudi 35 mest za pravosodnega policista, dobili pa samo dva.

Občutno se povečuje tudi delež bolniške odsotnosti in število nadur. Od vlade tako zahtevajo nov plačni sistem in odpravo plačnih nesorazmerij. Zahtevamo sprejetje kolektivne pogodbe, ki pri pravosodni ministrici čaka od februarja 2023, je še dodal Lobe. Pozivajo tudi, da obsojence iz tujih držav, na primer tihotapce ljudi, pošljejo na prestajanje kazni v matične države, saj bi tako bistveno razbremenili sodišča in slovenske zapore. »Če bo država še naprej gluha za naša opozorila, bomo začeli s stopnjevanjem sindikalnih pritiskov, če bo treba tudi z opravljanjem zakonsko najnujnejših del ali z državljansko nepokorščino,« je dodal za konec.

Delavcem in delavkam, ki delajo v slovenskih zaporih je torej dovolj. S tem so pristojnim dali tudi jasno vedeti, da bodo sindikalne aktivnosti po potrebi še zaostrili.

Share