Oddajte svoj glas za pitno vodo in na referendumu 11. julija glasujte PROTI!

2. 7. 2021

11. julija bo potekal referendum, s katerim lahko zavrnemo škodljive spremembe zakona o vodah. S tem bomo ohranili naravo in demokracijo ter omogočili, da pitna voda ne bo predmet interesov kapitala in politike, ampak bo ohranjena v dobro ljudi.

ZSSS se je pridružila zbiranju podpisov za referendum o zakonu o vodah in s tem skupnim prizadevanjem številnih okoljevarstvenih in civilnodružbenih organizacij ter ozaveščenim posameznikom in posameznicam, ki menijo, da javne površine ne smejo pasti v zasebno last, da se jih ne sme ograjevati in tako omejevati dostop vsem nam do površinskih voda. Voda naj ostane naše skupno bogastvo!

Potem ko smo najprej zbrali potrebnih 2500, potem pa še overjenih 40 tisoč podpisov za razpis referenduma, je treba zdaj 11. julija zakon na referendumu zavrniti z več kot 340 tisoč oddanimi glasovnicami. Vsak glas šteje, zato je pomembno, da se referenduma udeležimo in glasujemo PROTI ograjevanju in pozidavi na bregovih rek, jezer in morja, ki so v Sloveniji javno dobro in s tem vsem dostopen javni prostor. Sporne gradnje, ki bi jih zakon dopuščal, bi lahko trajno degradirale prostor ob vodah, okoljevarstveniki pa opozarjajo, da bi s tem povečali tudi tveganje za njihovo onesnaženje.

»Voda je element, od katerega je odvisno vse. Čista pitna voda je osnovna človekova pravica, tako kot pravica do čistega zraka in hrane. Vsi smo dolžni delovati tako, da zaščitimo vodo pred onesnaževanjem, da zaščitimo druge in sebe, sedanjo in bodočo generacijo pa pred pomanjkanjem. Voda ni tržno blago, z vodo ne more razpolagati zgolj ozka skupina ljudi. Voda mora ostati čista in vsem enako dostopna. Sprejeti zakon vsebuje dvomljive odločitve o tem, kako bomo ravnali z vodo v primeru, da zakon obstane, in tudi, ali bomo res še pili čisto vodo, ki bo vsem enako dostopna. Zato pojdimo na referendum in glasujmo PROTI uveljavitvi zakona. Vse kar je v njem, lahko počaka, čiste vode pa ne smemo izgubiti,« je pred referendumom povedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Ob tej priložnosti ostro zavračamo tudi napade na Sindikat Lidl Slovenija, ki deluje pod okriljem našega Sindikata delavcev trgovine Slovenije in kjer so pred kratkim sporočili, da bodo 11. julija na referendumu prav tako glasovali proti, pri tem pa dodali, kako se zavedajo, da se je nujno odzvati, ko je govora o ključnih političnih vprašanjih, ki vplivajo na življenja vseh nas. Poleg odobravanja pa jih zdaj z različnih strani kritizirajo, češ da so presegli svojo vlogo branika delavskih pravic in se opredelili do teme, ki se jih kot sindikata ne tiče. Nič ne bi moglo biti dlje od resnice: delavski boj in sindikalno organiziranje ne pomenita na primer samo boja za boljše plače, temveč tudi delovanje in angažiranje, ki presega posamezno delovno mesto ali panogo – tak pa je tudi boj za javno, skupno dobro, kot je denimo pitna voda.

Onesnaženje voda, ki smo mu bili v Sloveniji že priča in ki se dogaja tudi zdaj, je treba preprečiti in še zaostriti zaščito čiste pitne vode, ki je narodno bogastvo. Zato oddajmo 11. julija svoj glas za vodo in glasujmo PROTI.

Več informacij na: zapitnovodo.si

Vladne laži!

Vladne stranke so zapravile več kot 30 tisoč evrov za to, da so v vsa slovenska gospodinjstva dostavile letake, polne laži o tem, kaj prinašajo spremembe zakona o vodah. Za kaj gre?

Vir: Inštitut 8. marec. Kliknite za povečavo.
Share