Odziv predsednice ZSSS na predlog preureditve minimalne plače

7. 11. 2018

ZSSS po besedah njene predsednice pozdravlja dvig minimalne plače in izločitev vseh dodatkov, saj bi morala ta plača zagotavljati dostojno plačno dno.

»V ZSSS že vrsto let opozarjamo na nujnost sprememb višine in definicije minimalne plače. Pred dvema letoma smo bili zaradi pomanjkanja razumevanja tako s strani politike kot delodajalcev prisiljeni sami v zakonodajno proceduro vložiti spremembe zakona minimalni plači, na podlagi katerih sta bila izvzeta dva dodatka,« je ob predlogu sprememb zakona o minimalni plači, ki jih je predstavila poslanska skupina Levice, sporočila predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

»Ves čas smo opozarjali tudi na prenizko usklajevanje minimalnih plač z minimalnimi življenjskimi stroški. Tako je minimalna plača šele v volilnem letu za par evrov presegla minimalne življenjske stroške. Zato je nujno, da se zaveza iz koalicijskega sporazuma uresniči. Nujno je, da se Slovenija opredeli za državo, kjer je delo ustrezno cenjeno in kjer minimalna plača zagotavlja dostojno plačno dno. Pozdravljamo dvig minimalne plače in izločitev vseh dodatkov, želeli bi si, da bi se to zgodilo že prej. V zvezi s tem naj opozorimo na predloge za spremembo plačnega modela v zasebnem sektorju, ki tudi niso naleteli na posluh, posledice pa bodo vidne sedaj, ob spremembi minimalne plače,« je še sporočila predsednica ZSSS.

Share