Odziv predsednice ZSSS na zavajajoči članek časopisa Delo

V članku z naslovom Ali veste, kdaj nas peljejo žejne čez vodo?, objavljenem 31. januarja 2018 v časopisu Delo (njegova internetna različica), je novinar Karel Lipnik zavajajoče povzel besede Lidije Jerkič, predsednice ZSSS, izrečene v oddaji Tarča RTV Slovenije 25. januarja 2018.

V »povzetem« delu oddaje ni bilo govora o minimalni plači, pač pa o minimalnih življenjskih stroških: ti so bili leta 2009 na podlagi raziskave Inštituta za ekonomske raziskave določeni v višini 562.07 evra kot izračun po varianti I. Ta znesek se je usklajeval le z inflacijo in dosegel znesek 613 evrov. Če pa bi upoštevali varianto II. iste raziskave, objavljene na spletni strani naročnika, bi bila minimalna plača še vedno pod minimalnimi življenjskimi stroški in bi znašala okoli 660 evrov. Vsebina izjave in posledično dejanski podatki torej ne ustrezajo vsebini povedanega: ne minimalna plača, tema so bili minimalni življenjski stroški.

Ker je škoda že narejena in ker v ZSSS ne verjamemo, da jo bo objavljanje popravkov omililo, si v prihodnje želimo, in od časopisa kot je Delo, tudi pričakujemo, objavljanje preverjene, argumentirane vsebine.

Share