Prva stavka osebne asistence za boljšo in pravičnejšo zakonsko ureditev poklica

25. 5. 2023
Članice in člani Sindikat Osebne Asistence (SOA), združeni v Svobodnem sindikatu Slovenije (SSS), so zaradi vse slabših razmer in vse bolj nevzdržnih pogojev dela v dejavnosti, danes organizirali prvo delavsko stavko v zgodovini osebne asistence v Sloveniji. Na dopoldanskem protestnem shodu pred ministrstvom za delo v Ljubljani so jih podprli tako uporabniki osebne asistence (UpOA) kot nekateri delodajalci – izvajalci osebne asistence (IzvOA) ter druga delavska združenja.

Zbrane stavkajoče je uvodoma pozdravil zastopnik SOA Nenad H. Vitorović, ki je predstavil seznam zahtev za boljšo in pravičnejšo zakonsko ureditev poklica, med njimi je posebej izpostavil pogajanja za sklenitev kolektivne pogodbe, sprejetje standardov in normativov dejavnosti, dosledno varovanje pravic in položaja osebnih asistentk in asistentov v primeru nadzora nad IzvOA, navsezadnje pa tudi zadostno javno financiranje osebne asistence: »Cena ure storitve je trenutno postavljena pri 15 evrov bruto, za zagotavljanje enako kakovostne obravnave uporabnikov pa bi morala ob trenutni inflaciji in dvigu stroškov znašati dober evro in pol več
Številni zaposlovalci osebnih asistentov hkrati znižujejo delavske pravice, kot sta dopust in dodatki, pravilnik o osebni asistenci, ki ga je sprejela prejšnja vlada, pa je po mnenju SOA dereguliral delavske pravice do take mere, da jih niti zakon o osebni asistenci, ki ga pripravlja aktualna vlada, ne bo mogel ustrezno urediti. Predsednik SSS Mirsad Begić je ob tem povedal, da stavka ni toliko usmerjena proti IzvOA, kolikor je proti regulatorju – ministrstvi za delo in financerju osebne asistence – ministrstvu za finance: »Osebni asistenti smo odrinjeni, pozabljeni in neupoštevani, ministrstvo za delo pa nam na pogajanjih o izpolnitvi naših zahtev zaenkrat še ni ponudilo nobenega oprijemljivega zagotovila. Pot bo torej še dolga in trnava, a z našo številčnostjo, samozavestjo, vztrajnostjo in odločnostjo nam bo uspelo!«
Sindikalista Mirsad Begić (levo) in Nenad H. Vitorovič (desno). 
V svojih pričevanjih so nato številni osebni asistenti in asistentke predstavili zahtevnost, vestnost in odgovornost svojega poklica ter izrazili jezo in razočaranje nad delovnimi pogoji na eni in molkom ministrstva za delo  na drugi strani, svojo iskreno podporo pa so jim z osebnimi izpovedmi namenili tudi UpOA. Stavko osebnih asistentov, ki se je začela ob polnoči in bo trajala do 22. ure, so solidarnostno podprli tudi številni drugi sindikati in sorodne organizacije, kljub glasnim vzklikom množice pa stavkajočih ni nagovoril niti minister za delo Luka Mesec niti drugi predstavniki ministrstva za delo.
Kljub glasnim vzklikom množice pa stavkajočih ni nagovoril niti minister za delo Luka Mesec niti drugi predstavniki ministrstva za delo. Vse fotografije Miha Poredoš.
Share