Outsourcajmo upravo, ne sobaric! – Združeno delavstvo v Portorožu podprlo stavkajoče sobarice iz Hotelov Bernardin in obsodilo »prenos« sobaric na zunanjega izvajalca

1. 3. 2023

Včeraj smo se na protestu ob opozorilni stavki sobaric v Hotelih Bernardin, ki so jih z današnjim dnem »prenesli« na zunanjega izvajalca Aktivo čiščenje, skupaj z našim Sindikatom delavcev gostinstva in turizma Slovenije (Sgit) in drugimi sindikati ter sindikalnimi soborkami in soborci, delavkami in delavci jasno opredelili PROTI outsourcingu, izkoriščanju delavk in delavcev in triumfu kapitala in se zavzeli ZA solidarnost, za skupni delavski boj in za boljši jutri za vse, tudi in predvsem za sobarice iz Hotelov Bernardin.

Stavkajoče so podprli tudi drugi zaposleni v Hotelih Bernardin, sindikat delavcev gostinstva in turizma pa je stavko podkrepil z zahtevami za uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. Nasploh pa so vsi prisotni izrazili podporo stavkajočim in zavzeli podobna stališča glede prenosov delavk in delavcev s podjetij na zunanje izvajalce. Outsourcing je sicer v naši državi že pred včerajšnjo stavko pognal korenine, pojav pa je škodljiv zaradi več razlogov: praviloma gre z roko v roki z večjim izkoriščanjem delavk in delavcev, z manj pravicami, nižjim plačilom in s hujšim delovnim tempom, obenem pa vodstva podjetij tistim, ki delajo prek zunanjih izvajalcev, sporočajo, da niso več z matičnim podjetjem, čeprav v njem še vedno delajo: v bilancah jih prikažejo kot najem storitev in ne več kot »strošek dela«, »sitnosti«, kot so zdravstvene težave, se na tak način umaknejo v ozadje, podjetje se znebi odgovornosti za delavke ter delavce in podobno.
Danes je sicer mogoče outsourcati praktično katerokoli delo, ne glede na njegovo naravo ali zahtevnost. Vprašanje je pravzaprav le, na katerem delu ekonomske verige se človek pri tem nahaja: je vrhunski strokovnjak, ki bo tudi kot outsourcana delovna sila lahko dobro zaslužil, ali pa gre na primer za podplačano, zgarano delavko, ki dobiva dodatek do minimalne plače in pri outsourcingu stopi samo z dežja pod kap.

Zato še kako velja: danes outsourcajo sobarice, jutri smo lahko že mi na vrsti! Boj proti outsourcingu velja vedno in povsod!

Udeleženke in udeležence včerajšnjega protesta so podprli in nagovorili predstavniki in predstavnice Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, Delavske svetovalnice, Inštituta 8. marec, Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije, Sindikata Mladi plus ter Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije. Podporo stavkajočim so izrekli tudi nekateri sindikati iz drugih podjetij oziroma dejavnosti, denimo Sindikat Tuš, Sindikat novinarjev Slovenije, Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam in številni drugi.

Stavko je v imenu ZSSS podprla tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič:

Delimo tudi fotogalerijo z včerajšnjega protesta:

Pred hotelom Histrion v Portorožu, kjer je potekal protest, je zbralo okoli sto ljudi. Foto G. I.
Sobarice še zdaleč niso bile same, podprli so jih tudi drugi zaposleni v Hotelih Bernardin, ki so … Foto G. I.
… v znak podpore in solidarnosti nosili pripete modre pentlje. Foto G. I.
V zraku je bilo čutiti razočaranje nad državo, pristojnimi ministri in drugimi odgovornimi, ki so sobarice bolj ali manj pustili na cedilu, rekoč, da imajo sami zvezane roke in da ne morejo storiti nič. Najkrajšo bodo pri tem potegnili prav delavke in delavci. Foto G. I.
Sporočilo zbranih je bilo tako jasno: pri outsourcingu vedno najbolj nastradajo najšibkejši delavci in delavke. Foto G. I.
Za upravo smo zgolj sobarice, toda dostojanstva si ne bomo dovolile vzeti. Tej družbi smo pustile dolga leta svojega življenja, bile lojalne družbi, ki se nas zdaj želi rešiti kot smeti, je dejala predsednica sindikata Save Turizma, tudi sobarica, Jelica Pintarič (v sredini). Dodala je, da se uprava družbe hvali, da bodo imele pri Aktivi čiščenje višje plače, »a naše osnovne plače bodo še vedno 200 evrov pod minimalno plačo, pogoji dela pa vse težji
Na shodu je bilo slišati svarila, da o outsourcanju hotelskih delavk in delavcev razmišljajo tudi v drugih hotelih na slovenski obali. Foto G. I.
Kristijan Lasbaher, predsednik sindikata delavcev gostinstva in turizma, je vodstvu podjetja Sava Turizem in vladi poslal jasno sporočilo, da je outsourcing nesprejemljiva in škodljiva poslovna praksa, zoper katero je napovedal nadaljnje aktivnosti z vsemi sredstvi sindikalnega boja. Foto G. I.
Ogorčeni smo nad ravnanjem vodstva družbe in vseh drugih, ki vas vidijo le kot strošek. Ob tem, ko se Slovenija postavlja kot ena najboljših turističnih destinacij, kot dežela, ki zna poskrbeti za svoje goste, kjer so ti na prvem mestu, ste vi, delavke in delavci, ki ste za dobro počutje teh gostov najbolj zaslužni, hkrati med najslabše plačanimi, kar obsojamo, je izpostavil generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc. Foto G. I.
Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus je opozorila, da se prekarnost in outsourcing širita na najrazličnejše sektorje in na vse zaposlene, kar znižuje delavske standarde, plače in omejuje delavske ter socialne pravice, zato ni nihče več zares varen pred pohlepom kapitala in različnimi izkoriščevalskimi praksami. Foto G. I.
Generalna sekretarka sindikata delavcev gostinstva in turizma Breda Črnčec (levo) je zaradi bolezni (in najverjetneje tudi zaradi vseh sindikalnih naporov v zadnjem času, bi lahko dodali) sicer na kratko izgubila glas, toda v nagovoru, ki so ga prebrali v njenem imenu, je jasno dala vedeti, da je treba outsourcingu odločno reči ne, ter izpostavila, da dobre poslovne rezultate, s katerimi se slovenski turizem sicer tako rad kiti, zagotavljajo prav delavke ter delavci in ne opeke ali steklene fasade. Foto G. I.
Tukaj in danes ne gre samo za boj osemintridesetih sobaric v Hotelih Bernardin, temveč za boj vseh sobaric, čistilk, peric, gospodinj in nadzornic na drugih turističnih destinacijah Save Turizem, ki so jih že prenesli na zunanje izvajalce in bijejo svoj boj za t. i. insourcing, pa je poudarila Irena Jaklič Valenti iz Območne organizacije ZSSS Primorska in Notranjska. Foto G. I.

 

Spremenite zakonodajo, odpravite outsourcing in vrnite delavstvu dostojanstvo!

»Brez vas, ki ste nas spremljali in spodbujali, nam stali ob strani s pismi podpore ter objavljali naša prizadevanja v boju zoper outsourcing poslednjih redno zaposlenih sobaric v Hotelih Bernardin, bi bile me sobarice le še en sam osamljen primer outsourcanih delavk. Bile bi kot smeti, ki nas je uprava pometla pod preprogo. Ob stavki smo jasno povedale, da nismo smeti, da nismo predmeti, čeprav so nas prodali, temveč smo še kako pomembne delavke v turizmu. Ker brez nas sobaric, se povsod, kjer je potrebno naše delo, nihče ne more iti turizma! Me smo kontakt z gosti, me smo tiste, zaradi katerih se gosti in gostje v svojih sobah počutijo varno, me smo tiste, ki prinašamo in odnašamo, kar želijo gostje! Naš boj proti outsorcingu bo le še nadaljevanje že začetih sindikalnih aktivnosti. Dostojno delo, dostojni delovni pogoji in dostojna plača in dostojanstvo so tudi naše pravice! Vse te pravice so nam le začasno odvzete! Ker oni imajo moč, ker imajo kapital in ker za njimi stoji politika! A me, čeprav smo ‘majhne’ in veliko očem nevidne, bomo dokazale, da nismo zgolj breme in strošek družbe! Še najmanj pa družbe, ki je v lasti države, katere lastniki smo vsi mi, državljani in državljanke! Vsem, ki ste nam poslali podporo v stavki zaposlenih Save Turizem, se iskreno zahvaljujemo. Verjetno se vsi zavedamo, da naš boj proti outsorcingu ni samo boj sobaric, temveč je boj za vse, ki so vas že outsourcali ali vam to novodobno suženjstvo še grozi. Danes smo na vrsti me, jutri, kdo ve … Delavk in delavcev v gostinstvu ter turizmu primanjkuje v vseh poklicih! Uprave pa nas raje outsourcajo, da se njim in kadrovnikom s kadri ni treba ukvarjati! Da se jim ni treba ukvarjati z bolniškimi staleži, nabavo čistil, strojev … in s pomanjkanjem delavk ter delavcev! Sava Turizem potrebuje okoli 300 sobaric in sezonskost dela je zgolj izgovor! Naše kolegice na drugih destinacijah term in zdravilišč delajo vse dni v letu, pa  so bile outsourcane že leta 2012! Zato tudi ob tej priložnosti poziv vladi, poziv vsem odgovornim v gospodarstvu: Spremenite zakonodajo, odpravite outsourcing! Vrnite nam dostojanstvo, ki ste nam ga odvzeli!« pa so dan po stavki sporočili iz sindikata Save Turizem.


Ne prezrite tudi:

Predsednica sindikata Samsic Kornelija Kianec, ki zastopa sobarice ter čistilke in čistilce v hotelih Sava Turizem, zaposlene pri zunanjih izvajalcih, o tem, zakaj je outosurcing za sobarice škodljiv. Iz prve roke.

Share