Podpisana tarifna priloga: Plače bodo za 3,2 odstotka višje

2. 7. 2019

Včeraj je Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) s socialnima partnerjema, zbornico za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije in z Združenjem delodajalcev Slovenije, podpisal tarifno prilogo h kolektivni pogodbi za dejavnost poslovanja z nepremičninami za okoli tri tisoč zaposlenih v treh skupinah dejavnosti (posredništvo v prometu z nepremičninami, upravljanje nepremičnin za plačilo ali po pogodbi in vzdrževanje objektov, hišniška dejavnost). Z njo so dvignili vse osnovne plače za 3,2 odstotka. Veljati je začela s 1. julijem.

Kot je povedala predsednica SKVNS Majda Marolt, je sindikat dal pobudo in predlog tarifne priloge prvič že lani, drugič pa letos januarja, vendar so se pogajanja zaradi razlogov na delodajalski strani zavlekla. Novega plačnega modela niso sprejemali, saj čakajo, kaj se bo v tej zvezi zgodilo na državni ravni. Podpisnika sta se tudi zavezala, da se bosta do konca oktobra zopet sestala in da bosta proučila stanje poslovanja v dejavnosti in uskladitev plač za naslednje leto.

Z novo tarifno prilogo velja za vse zaposlene v dejavnosti tudi povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v znesku sto odstotkov cene najcenejšega javnega prevoza, če pa te možnosti delavec nima, mu bo povrnjen nekoliko višji znesek po kilometru kot do zdaj, in sicer 0,16 evra. Regres za prehrano znaša 6,12 evra, če pa je delavec prisoten na delu več kot deset ur, pa dobi dodatno še 0,76 evra za vsako dopolnjeno uro po osmih urah dela. Določen je tudi regres za letni dopust, in sicer v višini 65 odstotkov povprečne plače v RS po zadnjem podatku statističnega urada. Delodajalci lahko izplačajo tudi višji regres za dopust, ta je od letos tudi davčno ugoden.

Share