Kako dolgo bomo delali? Delimo izhodišča predsedstva ZSSS za pogajanja o pokojninski reformi

4. 10. 2023

V pogajanjih o pokojninski reformi bo govor tudi o predlogu za zvišanje upokojitvene starosti za dve leti, je včeraj na strokovni konferenci Pokojninske družbe A o prihodnosti pokojninskega sistema v Sloveniji povedal državni sekretar na ministrstvu za delo Igor Feketija. Napoved seveda terja širši sindikalni odziv, zaenkrat pa delimo izhodišča predsedstva ZSSS za pogajanja  o pokojninski reformi 2024, ki jih je omenjeni organ ZSSS sprejel na svoji šesti seji 12. septembra 2023. Naše načelo je, da ni »nič dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno«.

Rešitve pokojninske reforme bodo namreč neizogibno vplivale na vse elemente našega sveta dela, kakršni so delovna razmerja in druge oblike pogodb o delu, zdravstvena reforma, sistem varnosti in zdravja pri delu in podobno. Zato bomo zahtevali rešitve, ki bodo pripomogle h pravični ureditvi sveta dela, soglašali pa bomo s predlaganim končnim rezultatom pogajanj takrat, ko bomo ocenili, da ta podpira uresničevanje načel solidarnosti, pravičnosti ter pravne in dolgoročne socialne varnosti delavstva.

Izhodišča predsedstva ZSSS za pogajanja o pokojninski reformi 2024, sprejeta na šesti seji 12. septembra 2023, so dostopna tukaj.

Foto Huy Phan/Unsplash


Ne spreglejte tudi:

Zanima nas vaše mnenje: rešite anketo ZSSS o upokojevanju

Share