Poziv k neposredni zaposlitvi agencijskih delavcev

Delavska svetovalnica in Regijska organizacija Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije Ljubljane in okolice (ReO Skei Ljubljane in okolice) sta pozvala podjetje Magneti Ljubljana pozvala, da direktno zaposli vse agencijske delavce, ki delajo pri njih.

Delavska svetovalnica in ReO Skei Ljubljane in okolice sta ob medijskih objavah o nepravilnostih v podjetju Magneti Ljubljana, d. d., kjer naj ne bi poznali nadur oz. jih izplačujejo na roke, pozvala tamkajšnjega direktorja in lastnika Alberta Ermana, naj vse agencijske delavce, ki pri njih delajo prek agencij za zagotavljanja dela delavcev uporabniku zaposli neposredno v podjetje Magneti Ljubljana. Ob tem sta pobudnika izpostavila zlasti podjetje Podjetje Tehnika, d. o. o., agencijo za posredovanje delavcev, v kateri po ponedeljkovem poročanju časnika Dnevnik dobivajo del plačil za delo na roko oz. na črno in ne skrbijo za delovno opremo delavcev.

Podpisnika javnega poziva, Goran Lukić in Zlatko Hernčič, sta Ermana spomnila na njegovo izjavo o moči sodelovanja ob lanskoletnem prejemu nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. »Seveda tudi mi verjamemo v moč sodelovanja, a obenem enako močno verjamemo v to, da ni nikakršne potrebe po vašem sodelovanju z dvomljivimi delodajalci. In kot vedno znova ponavljamo tudi v primeru drugih delodajalcev, ki uporabljajo agencije; čemu sploh uporabljate agencijsko delo? Saj je to ob pravilni (!) uporabi delovne zakonodaje in dejstvu, da agencije služijo s provizijami, dražja oblika dela. Če pa se zdi, da je to cenejša oblika dela, je pa to na račun kršenja delovne zakonodaje,« sta zapisala.

V imenu zaščite delavcev in v imenu zaščite njegovih pravnih interesov sta pozvala Ermana, naj takoj prekine pogodbe z vsemi agencijami, s katerimi sodeluje, in takoj direktno zaposli prav vse agencijske delavce, ki delajo v Magnetih. »Prav tako pa vas seveda pozivamo, da tudi sami nemudoma prenehate s kakršnimi koli nepravilnostmi. Kot podjetje, ki je visoko spoštovano v gospodarskih krogih, vam kakršne koli morebitne nepravilnosti na račun pravic delavcev zagotovo ne koristijo, temveč ravno obratno«, sta še sporočila Delavska svetovalnica in ReO Skei Ljubljane in okolice.

Share