Poziv sindikata poklicnega gasilstva za sestanek z ministrom za obrambo in udejanjenje stavkovnih zavez

18. 12. 2020

Predsedstvo Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) je na četrtkovi seji obsodilo ravnanje ministra za obrambo Mateja Tonina, ki kljub večkratnim pozivom k nadaljevanju postopkov za sklenitev normativnega dela Kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in ureditvi pravice do položajnega dodatka za poklicne gasilce, vse pozive ignorira, s predstavniki poklicnih gasilcev pa se ni pripravljen niti sestati.

Ker gre v obeh primerih za stavkovni zavezi vlade in ministrstva za obrambo, rok za zaključek postopkov pa se je iztekel že pred več kot enim (kolektivna pogodba, 30. 9. 2019) oziroma več kot dvema letoma (položajni dodatek, 1. 9. 2018), je bil v okviru sindikata sprejet sklep, da se po treh neuspešnih pozivih v zadnjih dveh mesecih pred pričetkom sindikalnih aktivnosti na ministra za obrambo obrnejo še enkrat.

Ministru za obrambo g. Mateju Toninu je bilo tako pravkar poslano sporočilo (in hkrati poziv), da je predsedstvo Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije na 4. seji 16. 12. 2020 sklenilo, da mu še enkrat pošljejo poziv za sestanek, katerega izvedbo pričakujejo še pred koncem letošnjega letaČe do pričakovanega srečanja z njim ne bo prišlo oziroma če se na tem sestanku ne bodo dogovorili o izvedbi postopkov za sklenitev Kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in ureditvi pravice do položajnega dodatka za poklicne gasilce, ki vodijo gasilsko-reševalne time, bodo v SPGS na začetku naslednjega leta začeli z intenzivnimi pripravami na sindikalne aktivnosti, ki so se jim s sklenitvijo stavkovnega sporazuma 5. 1. 2018 odpovedali.

Vsebino celotnega poziva sindikata poklicnega gasilstva lahko sicer najdete tukaj.

Share