Za dostojne plače pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic! Na protestnem shodu vzgojiteljic in vzgojiteljev bo zraven tudi sindikat Vir

16. 12. 2022

Na protestnem shodu vzgojiteljic in vzgojiteljev, ki bo potekal 14. januarja na Prešernovem trgu v Ljubljani bo sodeloval tudi Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR). Na shodu se bodo zavzeli predvsem za dostojne plače pomočnic in pomočnikov, so sporočili danes.

V sindikatu so izpostavili tudi, da si že vrsto let prizadevajo, da bi bilo delovno mesto pomočnice vzgojiteljice, glede na zahtevnost dela in primerljiva delovna mesta, ustrezno ovrednoteno. »Čeprav je bilo vrednotenje tega delovnega mesta že leta 2009 prepoznano kot anomalija plačnega sistema, so vsi dosedanji sklepi in ugotovitve o potrebnem izboljšanju vrednotenja dela pomočnic vzgojiteljic vse do danes ostali Ie na papirju. Na protestnem shodu se bomo zbrali, ker želimo vladi jasno in glasno povedati, da imajo pomočnice in pomočniki vzgojiteljic dovolj neizpolnjenih obljub in zavez o izboljšanju njihovega dela

Pomočnice in pomočniki vzgojiteljev sicer skupaj s sindikatom Vir in Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) sicer že več let opozarjajo na poslabšanje razmer na njihovem delovnem mestu, saj je večina pomočnic na minimalni plači. Ob vedno večjem nezadovoljstvu po vseh neuspešnih pozivih vladi ter resornemu ministrstvu, naj se njihovo delo ustrezno ovrednoti, je treba dodati. Tudi zato se bodo januarja na protestnem shodu zavzeli za dostojne plače pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic.

Podporo omenjenim sindikalnim aktivnostim pa je izrazil tudi Sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa ter pozdravil prizadevanja za dostojno plačilo pomočnic in pomočnikov. Prišli bomo na protestni shod in svoje člane pozvali k solidarnosti in udeležbi na shodu, so sporočili.

Share