Nedvoumno sindikalno sporočilo: Proti omejevanju stavk, zavajanju in neresnim vladnim pristopom

30. 5. 2024

Danes so se predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije (Sdos) in Sindikata Fides zbrali na skupnem srečanju, da bi izmenjali izkušnje ter si izrazili medsebojno podporo pri nadaljnjih aktivnostih za zagotovitev boljših delovnih pogojev ter boljšega plačila. Pogajanja z vlado so bila namreč do zdaj zaznamovana z zavajanjem, zakonskimi omejitvami stavke in neresnimi vladnimi pristopi, kar oba sindikata označujeta za nesprejemljivo.

Predsednik Sindikata Fides Damjan Polh je poudaril, da je bil namen srečanja okrepiti enotnost in skupno prizadevanje za izboljšanje pogojev dela ter povzel trenutno stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu. Zdaj je čas, da združimo moči in drug drugega podpiramo. Enotni bomo močnejši in vlada nas bo morala jemati resno, je med drugim poudaril.

Predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk in sekretar omenjenega sindikata Renato Romić sta izpostavila nedopustno stanje na upravnih enotah, ki se kaže v velikih upravnih zaostankih, kadrovski podhranjenosti, sramotnih plačah in enormnih pritiskih tujcev na vrata in okenca upravnih enot. Poseben problem predstavlja tudi dušitev oziroma onemogočanje stavke, ki ga izvaja ministrstvo za javno upravo, ki od vodstev upravnih enot in od uslužbencev zahteva, da med stavko opravljajo vse naloge upravnih enot, kar pomeni, da nezakonito posega v pravico do stavke.

Sindikalna solidarnost je pomemben element sindikalnega boja, ne glede na morebitne razlike v stališčih o nekaterih rešitvah pri pogajanjih z vlado pri prenovi plačnega sistema. V zavetju drug drugega smo močnejši, je še poudarilo vodstvo Sindikata državnih organov Slovenije.

Share