Sindikat delavcev prometa in zvez bo vztrajal pri dvigu plač in drugih zahtevah, tudi za ceno stavke

19. 12. 2022

Že vrabci na veji čivkajo, da je v panogi cestnega potniškega prometa veliko težav, povezanih tako z delovnim časom kot s plačilom za delo. Plača voznika se bo z dvigom minimalne plače spet približala spodnji meji, kar je absurd glede na odgovornost in delovni čas voznega osebja, ki je izredno neugoden, so opozorili v Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ)

Kot so izpostavili, so v vseh podjetjih, kjer so prisotni, podali zahtevo za dvig plač. Med drugim se bodo pogajali v družabh Arriva, Nomago, AP Murska Sobota in Marprom. V vseh podjetjih bodo vztrajali pri svojih zahtevah, tudi za ceno stavke.

»Delodajalci nam odgovarjajo, da se zavedajo nujnosti dviga vseh plač, ne le šoferskih. Temu pa ne sledi ministrstvo za infrastrukturo, ki izplačuje nadomestila za opravljen javni prevoz. Kljub naši večkratni prošnji, da nas sindikate vključijo v razpravo glede cene subvencije, kjer bi jim dokazali nujnost dviga plač v panogi, dobivamo ignoranco in pokroviteljski odnos,« sporočajo iz sindikata. Glede Nomaga, pred upravno stavbo omenjene družbe v Ljubljani je v soboto potekal protestni shod voznikov avtobusov, so pojasnili, da so v četrtek prejšnji teden v obeh sindikatih, ki delujeta v podjetju (eden od njih je SDPZ, skupaj pa sta podala tudi zahtevo za dvig plač), prejeli poziv z datumom za pogajanja. »Če pogajanja ne bodo uspešna, bomo aktivnosti stopnjevali, v tem trenutku pa si želimo predvsem čim prej izpogajati kar največ za delavce v Nomagu in v drugih podjetjih v panogi,« so še dodali v sindikatu delavcev prometa in zvez.

Foto Mario Alvarado/Pexels

Share