SDTS ob neuspelem poskusu odpiranja trgovin ob nedeljah in praznikih: »Neverjetno je, da se moramo ob jasno izraženi volji spet pogovarjati o tem«

10. 9. 2021

Odbor državnega zbora za gospodarstvo je včeraj zavrnil predlog novele zakona o trgovini. Z njim je poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) pod vodstvom Igorja Zorčiča predlagala dodatne izjeme od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Proti so bili vsi prisotni člani odbora. S tem so zadovoljni tudi v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS).

Generalni sekretar SDTS Ladi Rožič je tako pozdravil takšno odločitev in spomnil, da je boj za zaprtje trgovin ob nedeljah trajal dolgo časa. »Dolgo smo se borili, da je velika večina trgovcev ob nedeljah in praznikih prosta. Hvala poslancem, da je prevladal razum in da zakon ostaja nespremenjen, torej, da so trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte,« je izpostavil in nadaljeval: »Spomnimo se referenduma leta 2003, ko so državljani jasno izrazili svojo voljo. Spomnimo se tudi, da so se delavke in delavci v trgovinski dejavnosti v lanski anketi o prostih nedeljah z jasno večino (98 odstotkov) opredelili za zaprtje trgovin, svojo voljo pa so še dodatno izkazali v sklopu peticije, s katero smo zgolj v nekaj dneh zbrali več kot 6 tisoč podpisov v podporo zaprtju trgovin ob nedeljah in praznikih. Ko smo lani odločno stopili skupaj zoper interesom kapitala, smo dokazali, da lahko skupaj dosežemo spremembe in k temu bomo stremeli še naprej.”

»Spomnimo se tudi, da so se zaposleni v trgovinski dejavnosti v lanski anketi o prostih nedeljah z jasno večino (98 odstotkov) opredelili za zaprtje trgovin, svojo voljo pa so še dodatno izkazali v sklopu peticije, s katero smo zgolj v nekaj dneh zbrali več kot 6 tisoč podpisov v podporo zaprtju trgovin ob nedeljah in praznikih,« pravi Ladi Rožič.

Ne gre za zadnji poskus

Kot izpostavlja Rožič, je neverjetno, »da se po tako jasno izraženi volji delavcev in širše javnosti sploh še moramo pogovarjati o odpiranju trgovin ob nedeljah, ob dejstvu, da je tudi Ustavno sodišče RS jasno opredelilo pravico do počitka pred pravico kapitala. V SDTS se zavedamo, da to ne bo zadnji poskus poseganja v že sprejeto zakonodajo in krčenje delavskih pravic, zato se bomo še naprej angažirano zavzemali za nove spremembe v dobrobit trgovcev in trgovk ter celotne slovenske družbe.«

Share