Da je kupec kralj, prodajalec ne sme biti revež: Sindikat delavcev trgovine z novim predsednikom in borbenimi načrti za naprej

19. 10. 2021

Na petem kongresu Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS), ki je v petek, 15. oktobra, potekal v Ljubljani, so delegatke in delegati izvolili novo vodstvo ter utrdili zavezo, da bodo nadaljevali dobro delo, ki bo v dejavnosti, v kateri je kupec kralj, delavkam in delavcem zagotovilo, da ne bodo reveži.

Novi predsednik SDTS je postal Aleš Gostiša (donedavna predsednica Vesna Stojanovič odhaja v pokoj), sindikalist kranjskega Merkurja, ki je bil med tremi kandidati izvoljen v drugem krogu, delo generalnega sekretarja pa bo tudi naslednjih pet let opravljal Ladi Rožič.

Pravkar minuli mandat je bil sicer pester in poln sindikalnih aktivnosti. Te se bodo nadaljevale tudi naprej, in še več jih bo, so se zavezali v SDTS. Pričakujejo težke čase, saj naj bi bila na obzorju kriza, povzročena tudi zaradi zadolževanja trenutne vlade, in z njo poskusi zategovanja pasu pri delavkah in delavcih, smo lahko slišali. Temu se je treba odločno upreti, od politike in delodajalcev pa zahtevati, da so slišani in upoštevani, pravijo sindikalistke in sindikalisti.

V svoje programske usmeritve do leta 2026 so zapisali, da je njihov temeljni cilj zaposlenim v trgovini ohraniti človeško dostojanstvo. To je osnova temeljnih pravic delovnega prava, ki varuje šibkejšo stran, ki je v podrejenem položaju.

Socialni dialog mora po njihovo ostati eden ključnih načinov doseganja soglasja v trgovinski dejavnosti in tudi sicer na vseh ravneh sindikalnega delovanja. »Pa vendar ne za vsako ceno. Ne bomo dopuščali teptanja delavskih pravic in bomo pač prekinili socialni dialog, in če bo treba, bomo šli tudi na cesto,« je bil jasen generalni sekretar SDTS Ladi Rožič ob predstavitvi programskih smernic in doživel spontan aplavz celotne dvorane. Povedal je tudi, da se bodo še naprej zavzemali za razširjeno veljavnost kolektivne pogodbe dejavnosti, za to, da bi minimalna plača postala najnižja osnovna plača. Delavkam in delavcem bodo poskušali zagotoviti čim bolj varno in zdravo delovno okolje ter v kar največji meri odpraviti tveganja: v ta namen nadaljujejo tudi kampanjo za omejitev ročnega premeščanja bremen. Pomembno področje je za SDTS tudi sodelovanje delavk in delavcev pri upravljanju, a ne takšno, kot si ga zamišljajo delodajalci, ki nastavljajo svoje ljudi, celo direktorje v uprave za t. i. delavske predstavnike. Zastareli zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju je zato treba spremeniti, je bilo mogoče slišati.

V mandatnem obdobju 2016–2021 so v sindikatu sicer dosegli marsikaj: od nove kolektivne pogodbe, omejitve dela ob nedeljah in praznikih do ureditve delovnega časa in rasti osnovnih plač.

Več o dogajanju na kongresu, o načrtih za naprej ter o preteklem delu in še marsičem drugem pa bo mogoče prebrati v naslednji številki Delavske enotnosti, glasila ZSSS, ki izide že ta teden. Na tem mestu lahko dodamo še, da je bila ocena delegatk in delegatov kongresa, ki jih je nagovorila tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič, da želijo še naprej delati pod sloganom, »da je kupec kralj, prodajalec ne sme biti revež«. Pri tem bodo sodelovali, saj so skupaj močnejši in lahko dosežejo več.

Mojca Matoz

Share