V sindikatu delavcev gostinstva in turizma so jasni: dovolj je nizkih plač, kršitev zakonodaje in težkih delovnih pogojev!

8. 11. 2022

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije (Sgit) poziva delodajalce, naj pristopijo k pogajanjem za dvig plač in za kolektivno pogodbo dejavnosti, ki se izteče konec leta. Dovolj je bilo kršitev delovne zakonodaje, dovolj je težkih pogojev dela in nizkih plač, so odločni v sindikatu.

Še posebej pozivamo predsednika Turistično gostinske zbornice Slovenije Andreja Prebila in predsednika Sekcije za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije Igorja Škrinjarja, naj svoje člane spodbudita k socialnemu dialogu in k nadaljevanju pogajanj s sindikatom, so zapisali v javnem pozivu.

»Skupaj z več tisoč zaposlenimi smo odločeni, da javno povemo, da je bilo zadnjih deset let zapostavljanja delavk in delavcev v panogi gostinstva in turizma dovolj! Da je dovolj izkoriščanja z na tisoče in tisoče presežnimi urami (ker je delavcev premalo), da je dovolj kršitev delovne zakonodaje, da je dovolj težkih pogojev dela in nizkih plač! Medtem ko kapital povečuje dobičke, s plačami v gostinstvu ustvarjamo iz delavcev reveže, kar je nedopustno in nesprejemljivo za zaposlene, ki delajo v ‘petek in svetek’! Delodajalci, namesto, da bi se pogajali za dvig plač in kolektivno pogodbo dejavnosti, ki se izteče konec leta, zavlačujejo s pogajanji! Sindikalna stran je delodajalcem poslala predlog dviga plač že marca, vendar na ta predlog niso odgovorili z argumenti, ampak s splošno zavrnitvijo,« so kritični v sindikatu.

Delodajalska stran po navedbah sindikata ne spoštuje niti tega, kar so dogovorili na nedavnem sestanku z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom. »Do danes niso pripravili in posredovali sindikatu še nobenega protipredloga in ne termina naslednjih pogajanj,« so zapisali in dodali, da govorijo predvsem o delodajalcih, upravah in direktorjih družb, kjer ima država svoje lastniške deleže. Prav tu bi morala biti politična volja, da se razmere izboljšajo, so prepričani. Če delavci ne bodo primerno plačani, jih ne boste imeli, opozarjajo. Delavci iz te dejavnosti po njihovih izkušnjah s terena še vedno bežijo in se prezaposlujejo v druge poklice.

Sindikatov cilj je, kot so zapisali, jasen: osnovne bruto plače morajo biti brez doplačil do minimalne plače. Dvig plač na dostojno raven je nuja tako za delavke in delavce kot za rast ter razvoj turistične panoge, izpostavljajo.

»V dobrih treh tednih smo zbrali že okoli 3000 podpisov podpore zaposlenih v slovenskem turizmu, kar nam daje energijo za nadaljevanje naših aktivnosti. Naša moč temelji zgolj na delavski solidarnosti in na zavzemanju za spoštovanje temeljnih človekovih pravic. Če bomo še naprej deležni prezira in zaničevanja, bomo položaj delavk in delavcev v slovenskem turizmu predstavili tudi ustreznim institucijam v okviru Evropske unije. Tokrat smo odločeni, saj zahtevamo samo osnovno človeško spoštovanje do delavstva, ki ustvarja dobiček ter primerno plačilo, ki zagotavlja dostojno življenje!« so sklenili javni poziv.

Share