Sindikat o težkem položaju zaposlenih v gostinstvu in turizmu tudi v državnem zboru

11. 3. 2021

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT) so včeraj, 10. marca, sodelovali v državnem zboru na 29. nujni seji za gospodarstvo, ki je bila posvečena vplivu epidemije novega koronavirusa na turistično in gostinsko dejavnost. Izpostavljamo, kar je na seji povedala generalna sekretarka sindikata Breda Črnčec.

Stanje naše panoge kaže na to, da ukrepi niso dovolj ali pa niso bili pravočasno sprejeti, ali pa nekateri od prizadetih deležnikov niso izpolnjevali pogoje za njih. Številka brezposelnih delavcev, ki je v času od marca do decembra lani narasla na preko 12.000 oseb, je dovolj zgovoren podatek, da sprejeti ukrepi za panogo niso bili zadostni. Prav tako so v tem obdobju za vedno zaprli svoja vrata tudi številni lokali ter številni nastanitveni obrati, zgodili so se tudi stečaji. 

Vse več vprašanj prejemamo na SGIT glede izplačila regresa za letni dopust. Razumemo, da so delodajalci v težkem položaju, ampak v še težjem položaju so delavci. Seveda obstaja možnost odloga izplačila, če so za to izpolnjeni pogoji, vendar bi na tem mestu želela izpostaviti, da delavci že danes čakajo na regres, saj ves čas čakanja na delo prejemajo nižje plače in marsikdo potrebuje regres za pokritje tekočih stroškov, kot tudi zaostalih finančnih obveznosti. Da ne govorim o zdravi prehrani, ki so postale sanje za marsikatero družino.
In da ne spregovorim še o plačah v gostinstvu, ki so vse prej kot dostojne in je nuja prenoviti plačni model tudi v realnem sektorju. Če bomo želeli delavce zadržati in dobiti nove, jih bomo morali tudi dostojno plačati.

Problem, na katerega še opozarjamo, bo tudi koriščenje dopustov iz leta 2020. Te bi delavci lahko tudi v zaprtih dejavnostih že zdaj koristili, a se večina delodajalcev za to ne odloča, ker za čas koriščenja dopusta ne morejo koristiti ukrepa čakanja na delo in jim morajo dopust plačati sami. Težava bo iz tega vidika še težja, ko se bo panoga znova zagnala in bo koriščenje dopusta ponekod tudi onemogočeno, predvsem v družbah, kjer je prišlo do odpuščanja kadra.

Vse večji problem postaja tudi testiranje delavcev, predvsem ob velikih športnih prireditvah, ko so pogoji za izvedbo takšne prireditve še toliko strožji in se morajo zaposleni delavci testirati vsakih 48 ur! Delavci so zaradi tega obupani in zahtevajo drugačne rešitve, kar samo še pospešujejo javno objavljene informacije, da hitri testi niso zanesljivi!

V SGIT smo ves čas opozarjali tudi na kulturno, dostojno in zdravo zaužit topel obrok, predvsem delavcev, ki delajo na prostem (npr. gradbinci, ki so se v mrazu tiščali po avtomobilih in daleč od možnosti spoštovanja ukrepov NIJZ), pa nismo dobili nikakršnega odgovora in ne tolmačenje odloka odgovornih in odločujočih, kot je bil interpretiran v javnosti po obisku gospodarskega ministra v Taverni. Sprejeti odlok vlade o zaprtju je pustil za seboj velike posledice za številne gostince, ki so že zaprli svoja vrata, in za zaposlene, ki so na čakanju na delo doma zaradi odloka vlade že vse od 19. 10. 2020 in še vedno so ter prejemajo le 80-odstotno nadomestilo plače . Ne vem koliko od prisotnih se nas zaveda, da so že številni delavci zaradi nižjih plač pahnjeni v vse večje psihične, ekonomske in socialne stiske.

Prav tako nam ni logičen ukrep prepovedi izdajanja pijač gostincem, medtem, ko si lahko kupujemo pločevinke piva in drugih pijač na bencinskih črpalkah in v trgovinah, kjer se ljudje zbirajo mimo spoštovanja vseh ukrepov in jih uživajo kar na parkiriščih pred trgovskimi centri ali na počivališčih pri bencinskih črpalkah. Državljani se drenjamo tudi na tržnicah, v trgovinah, številni delavci delajo v proizvodnji (pa nihče ne govori o okužbah, pa se dogajajo), le turizem in gostinstvo je bolj ali manj še vedno mrtva črka na papirju!
Menimo, da bi s doslednim spoštovanjem predpisanih ukrepov in morebitnimi še dodatnimi poostrenimi nadzori lahko tudi gostinci vendarle pričeli delati. Tudi v zdraviliščih in termah, kjer oskrbujejo goste, ki so na rehabilitaciji po operativnih posegih, ni informacij o morebitnih okužbah ali širjenju virusa.

Od vlade pričakujemo sprejetje ukrepa 100-odstotnega nadomestila plač vsem delavcem, ki so zaradi njenega odloka na čakanju na delo doma že vse od 19. 10. 2020 dalje in krizni dodatek za vse v realnem sektorju, ki v teh težkih razmerah delajo!

Pričakujemo izplačilo regresa za letni dopust v zakonsko predpisanem roku v kolektivni pogodbi, do 30. junija!

Za ustvarjanje uspešnih in nepozabnih doživetij gostov bodo odločujoči tudi izkušeni, kvalificirani in pripadni delavci. Poskrbimo za njih, dokler še imamo možnost!

Posledice zaprtja panoge in odpuščanja bodo imeli posledice širokih razsežnosti, pa ne samo v gospodarskem smislu, temveč v ljudeh samih.

Prenos celotne seje lahko najdete tukaj.

Share