Sindikat delavcev gostinstva in turizma nasprotuje neživljenjskim in diskriminatornim pogojem za vstop v notranjost lokalov, gostiln, hotelov …

10. 5. 2021

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT) so na kratko komentirali nove sprostitve ukrepov na področju gostinstva in turizma, ki so začeli veljati danes, in znova izrazili nasprotovanje neživljenjskim in diskriminatornim pogojem za vstop v notranjost različnih gostinskih in hotelskih obratov.

»Seveda smo veseli  in pozdravljamo sproščanje ukrepov, nenazadnje smo v imenu delavk in delavcev te zahtevali tudi s podpisovanjem peticije, ki še vedno traja, saj so številni subjekti še vedno zaprti, delavke in delavci pa na čakanju na delo doma,« izpostavljajo v sindikatu. Izjava ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, da smo bili proti sprejetim ukrepom, pa je zavajajoča, dodajajo.

Zato javnost seznanjajo, da se na sestanku z ministrom Počivalškom in delodajalci, ki je potekal konec prejšnjega tedna, niso strinjali le s »pogoji PCT« (prebolel, cepljen, testiran)« za obisk v notranjih prostorih hotelov, gostiln, lokalov, kar torej velja od danes, in sicer po vsej državi …  Prepričani smo namreč, da gre za diskriminatorno in neživljenjsko odločitev vlade, so jasni v SGiT. S takim sprejetim »PCT pogojem« za obisk notranjih prostorov gostiln in drugih subjektov, smo namreč diskriminirani vsi zdravi državljani in državljanke, ki smo spoštovali vse ukrepe medicinske stroke, nosili maske, si razkuževali roke, ostajali doma ter tako varovali svoje zdravje ter zdravje drugih, opozarjajo.

»Če lahko politiki, poslovneži in drugi izbranci še vedno obiskujejo notranjost gostiln in sestankujejo brez vseh dokazil ter so sestankovali tudi v času najhujšega širjenja virusa, mora biti ta pravica dana tudi vsem drugim!« Dovolj je bilo odločitev, s katerimi nas vlada ločuje na tiste s privilegiji in druge brez njih, pravijo v sindikatu.

In če lahko gostilničarji in podjetja sklepajo pravne posle za zaposlene, ki se prehranjujejo v notranjih prostorih brez dokazil, jedo v t. i. mehurčku, pa čeprav so iz različnih gospodinjstev in krajev, zahtevamo tudi mi, ki smo zdravi, to svobodo, da z družino v »mehurčku« pojemo kosilo v notranjih prostorih gostilne ali spijemo kavo, so jasni.

»To zahtevamo, saj smo prepričani, da so na voljo še drugi, milejši in nediskriminatorni ukrepi, ki bi za vse bili bolj sprejemljivi, učinkoviti in varni. Npr. namestitev (posebnih) prezračevalnih naprav za odvajanje izdihnjenega zraka iz zaprtih prostorov in dovajanje zunanjega, svežega in filtriranega zraka.« Ob tem pa bi bila nujna pomoč države, da s finančnimi spodbudami oziroma subvencijami vsem gostincem omogoči namestitev in nabavo takšnih naprav. S tem bi dodatno zaščitili vse – delavce, delavke ter goste, gostje –, in sicer pred marsikaterim virusom ter zdravju škodljivimi delci, še med drugim opozarjajo.

Share