Sindikat delavcev gostinstva in turizma poziva: Ustavimo outsourcing in izkoriščanje delavk in delavcev pri zunanjih izvajalcih storitev čiščenja!

11. 1. 2023

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (Sgit) so pozvali predsednika vlade ter ministra za delo in gospodarstvo, naj ustavita t. i. outsourcing in izkoriščanje zaposlenih pri zunanjih izvajalcih. Delavec pri zunanjem izvajalcu za primerljivo delo ne more biti slabše plačan kot tisti, ki je v določenem podjetju redno zaposlen, izpostavljajo.

V sindikatu pozivamo vlado in odgovorna ministra k izpolnitvi koalicijske pogodbe. Dali ste zavezo, da boste v skladu s pripravljeno strategijo odpravili prekarnost in da boste tam, kjer obstaja potreba po rednem delu, ukinili outsourcing oziroma najemanje zunanjih izvajalcev. Čas je, da obljube tudi izpolnite. Ukinitev outsourcinga pa ne pričakujejo zgolj zaposleni v javnem sektorju, temveč tudi v gospodarstvu, predvsem v panogi gostinstva in turizma. Ocenjujemo namreč, da poklic sobarice in čistilke spada med osnovno dejavnost, in da je potreben t. i. insourcing v vseh družbah, kjer so te kadre outsourcali. Še posebej v družbah, ki so v lasti države, so jasni v sindikatu.

Država bi morala biti vzor

Konec prejšnjega leta so odgovornim posredovali obvestilo o nameravanem outsoucingu sobaric v Savi Turizem, in sicer na destinaciji Hotelov Bernardin. Zaradi izteka pogodbe o opravljanju storitev čiščenja v februarju 2023 med družbo Samsic storitve in Savo Turizem, je slednja na javnem razpisu poleg podaljšanja pogodbe družbi Samsic izbrala za izvajalca storitev čiščenja še družbo Aktiva čiščenje, ki naj bi prevzela zdaj še redno zaposlene sobarice v Hotelih Bernardin. Na ta način je družba Samsic storitve zadržala posel le za dve destinaciji Save Turizem, in sicer v Sava Hoteli Bled in v Termah 3000, Aktiva čiščenje pa naj bi prevzela tudi trenutno zaposlene delavke družbe Samsic storitve, ki svoje delo opravljajo na destinaciji Terme Ptuj in Zdravilišče Radenci, razlagajo v sindikatu. Ker imamo v družbi Samsic storitve organiziran reprezentativen sindikat, kjer z delodajalcem poteka korekten socialni dialog in so tik pred podpisom podjetniške kolektivne pogodbe, zaposlene v omenjenem podjetju nikakor ne želijo preiti k drugemu delodajalcu. Že pretekle večletne izkušnje dela sobaric v podjetju Aktiva čiščenje so prinesle s seboj številne težave, in sicer veliko izkoriščanje zaposlenih, pomanjkanje kadra, nizke plače in slabe odnose, poročajo. Zato takim neodgovornim in škodljivim odločitvam za delavke in delavce, predvsem v družbah, kjer ima država svoje lastniške deleže, ostro nasprotujejo. »Država bi kot lastnik družbe Save Turizem morala biti vzor vsem družbam v turizmu v Sloveniji, zato od vlade in odgovornih ministrov pričakujemo, da preprečite nadaljnji outsourcing sobaric-čistilk, ki spadajo v osnovno dejavnost hotelirstva! In začnimo se pogovarjati o insourcingu!«

V sindikatu ocenjujejo, da med delavci, ki so redno zaposleni v določenem podjetju in tistimi, ki so outsourcani ter opravljajo primerljivo delo, torej ne bi smelo biti nikakršnih razlik v višini osnovne plače. Če bi se to upoštevalo, se družbe tudi ne bi odločale za outsourcing in zunanji izvajalci za prevzem delavk ter delavcev, izpostavljajo v sindikatu delavcev gostinstva in turizma. »Žal pa teh delavcev in delavk, ki so prav tako pomembni, kot je pomemben direktor ali uprava določene družbe, ne cenijo in ne spoštujejo, temveč jih obravnavajo zgolj kot številke. Lahko bi celo dejali, da jih obravnavajo kot nepotreben strošek. Resnica je namreč, da prav te velike družbe, ki se ukvarjajo s posli čiščenja, na ramenih delavstva in na njihovih nizkih plačah kujejo velike dobičke. Na eni strani spremljamo bogatenje posameznikov in elit, na drugi pa narašča število revnih zaposlenih, ki si za preživetje meseca pomagajo s paketi Rdečega križa in drugih humanitarnih organizacij! Temu je treba reči: Dovolj je! Če je delo dostojanstvo, si ga ne smemo in ne moremo dovoliti vzeti!« še sporočajo iz sindikata.

Foto Joshua Hoehne/Unsplash

Share