Sindikat delavcev prometa in zvez vodstvo Pošte poziva k izrednemu dvigu plač

13. 1. 2023

Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije je vodstvu Pošte Slovenije poslal zahtevo za začetek pogajanj za redno uskladitev plač skladno s kolektivno pogodbo in za izredno uskladitev plač, s katero bi rešili problematiko zdrsa zaposlenih pod minimalno plačo. V primeru neuspešnega pogajanja bodo socialni dialog zaostrili.

Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) k dvigu plač poziva po odločitvi ministrstva za delo, da se višina minimalne plače s 1. januarjem letos določi v višini 1203,36 evra bruto oziroma 878,48 evra neto, o kateri smo pisali včeraj.

V izjavi za javnost sindikat ugotavlja, da število zaposlenih, ki bi prejemalo dodatek do minimalne plače, kljub izredni januarski uskladitvi plač za dva odstotka krepko presega število 300. Še več, ugotavljamo, da bo število zaposlenih, ki bodo tik nad minimalno plačo, precejšnje, je povedala predsednica Konference sindikatov SDPZ Pošte Slovenije Majda Stubelj.

Sindikat je ob tem spomnil na določila veljavne kolektivne pogodbe Pošte Slovenije glede uskladitve osnovnih plač z inflacijo. Če v času veljavne kolektivne pogodbe v posameznem letu pride do zvišanja minimalne plače, ki bi imela za posledico, da bi število zaposlenih, ki bi pri delodajalcu začelo prejemati dodatek do minimalne plače, povečalo najmanj za 300 v posameznem poslovnem letu, se delodajalec na zahtevo reprezentativnega sindikata pri delodajalcu začne pogajati o izredni uskladitvi osnovnih plač.

SDPZ pričakuje od poslovodstva hiter odgovor in konstruktivna pogajanja. Upravičena pričakovanja zaposlenih je namreč treba nasloviti hitro, če želimo ostati za pogajalsko mizo. Se pa sindikat pripravlja tudi na morebitna zaostrovanja socialnega dialoga, če pri pogajanjih ne bomo uspešni, so še zapisali.

Share