Sindikat Mladi plus: »Fakulteta ustrahuje lastne študentke in študente«

6. 8. 2021

Fakulteta za logistiko iz Univerze v Mariboru je študentkam in študentom, ki so sodelovali pri projektih fakultete poslala opomin pred tožbo, zaradi domnevno previsoke urne postavke, ki jim jo je izplačala fakulteta sama. Zato se je nekaj študentk in študentov sedaj za pomoč obrnilo na Sindikat Mladi plus. Kot je povedala predsednica sindikata Tea Jarc, bodo njihove pravice branili do konca, če bo treba, tudi na sodišču.

V začetku leta 2020 je fakulteta objavila razpis, kjer je bila določena urna postavka 9 evrov bruto na uro za delo na projektih. S fakulteto so mladi podpisali sporazum, kjer je bilo določeno tudi plačilo. Mladi so delo opravili in fakulteta jim je za opravljeno delo plačala dogovorjen znesek prek študentskih napotnic. Nato pa je fakulteta prejemnike sredstev obvestila, da gre za prekomerno plačilo in jih celo obtožila, da so to vedeli in da so zato odgovorni za nastali položaj. 9 evrov naj bi namreč znašal bruto bruto znesek. Fakulteta za logistiko je študentkam in študentom za uro opravljenega dela pri omenjenih projektih plačala omenjen znesek, čeprav so interna pravila razpisa določala 6,39 evra bruto. To napako je priznala celo fakulteta sama. Breme za napako pa želi sedaj prenesti na študentke in študente.

Tea Jarc opozarja, da so študentke in študentje do izplačanih zneskov upravičeni, saj je bila višina izplačila v višini 9 eurov bruto na uro vključena v razpis, na podlagi katerega so podpisali sporazum o sodelovanju na projektu.

 

46 študentov bi moralo skupno po mnenju fakultete vrniti 18.317 evrov. Na koncu pa bi lahko bili sodni stroški postopkov višji od tega zneska.

Kot pravi Tea Jarc, je sedaj neupravičeno kriviti študentke in študente za to napako. Še sploh, ker bruto bruto zneska pri študentskem delu pravzaprav ni: »Ne drži, da so se neupravičeno obogateli. Fakulteta lastnim študentom sedaj celo grozi s tožbo in jih ignorira, saj nočejo mirno in z dogovorom rešiti spora. Mladi so sedaj v stiski. Nekaj jih je zaradi strahu in množičnih pritiskov s strani fakultete znesek raje že vrnilo, kot da bi se podali v sodne spore z lastno fakulteto. Spor lahko namreč vpliva tudi na njihove karierne možnosti in nadaljevanje študija. Zakaj bi morali mladi prevzeti breme za napake fakultete, ki jih je sama večkrat tudi priznala,« se je ob tem še vprašala Tea Jarc. Osemnajstim pa jih bo kljub temu s pomočjo sindikata vztrajalo pri tem, da jim omenjeni znesek pripada, saj se želijo upreti izkoriščanju in kršitvam njihovih pravic.

»Soočam se s hudimi stiskami«

Ena izmed študentk, ki bi morala vrniti približno 350 evrov in je želela ostati anonimna zaradi morebitnih novih sankcij, ki bi se jih poslužila fakulteta, je dejala, da ni ničesar naredila narobe, pa so jo vseeno kaznovali: »Že tako smo bili zaradi korone na slabšem glede zaslužkov. Še v trgovino nisem mogla vsak teden, ker nisem zaslužila dovolj. Potem pa se je zgodilo še to. Tudi moj mentor, ki mi je predlagal delo na projektu, je bil šokiran nad ravnanji fakultete. Upali smo, da se bodo z nami pogovorili in da bomo skupaj našli rešitev, toda občutek imam, da so nas želeli predvsem preplašiti.« Zaradi vseh pritiskov se sedaj celo zdravi v psihiatrični bolnišnici. Kot pravi, je prestrašena, a se bo še naprej borila, saj bi v nasprotnem primeru dali fakulteti zeleno luč, da bi takšne stvari počeli še v naprej. Tudi Črtomir je bil med tistimi, ki jim je mentor predlagal delo na projektu. »Obtožili so nas, da smo namerno prikrili plačilo. Zato smo se povezali in ugotovili, da nas je več kot 40, ki smo doživeli podobno usodo.« Sindikat Mladi plus bo zato osemnajstim študentkam in študentom zagotovil brezplačno pravno pomoč in tudi odvetnika, če bo fakulteta res uresničila grožnje in se odločila za tožbo lastnih študentk in študentov.

Matej Klarič

Share