Sindikat Mladi plus ob svetovnem dnevu dostojnega dela opozarja na položaj mladih

Sindikat Mladi plus, del Svobodnega sindikata Slovenije, je ob 7. oktobru, svetovnemu dnevu dostojnega dela, z objavo rezultatov ankete opozoril na pomen dostojnega dela med mladimi. »Dostojno delo in dostojno življenje namreč ne moreta biti privilegij, temveč naša glavna pravica,« sporočajo iz sindikata.

»Slovenija je, ko gre za razširjenost prekarnih oblik dela med mladimi, v samem vrhu držav EU. In četudi mladi imajo zaposlitev, so žrtve slabih delovnih pogojev, različnih kršitev in nestalnih oblik dela, ki jim ne nudijo varnosti in stabilnosti,« so še zapisali.

Nedostopnost kakovostnih delovnih mest za mlade ne vpliva le na njihov ekonomski status, ampak tudi na splošno mesto v družbi, zdravje in na usklajevanje dela in prostega časa oziroma družinskega življenja.

Sindikat je letos izvedel anketo o položaju mladih, v kateri je sodelovalo 375 posameznic in posameznikov. Med najbolj pretresljive ugotovitve so navedli:
– šele sklenitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas omogoči začetek družinskega življenja, hkrati pa je le 16 odstotkov sodelujočih mladih zaposlenih za nedoločen čas,
– 77 odstotkov jih je pripravljenih sprejeti delo z zahtevano nižjo ravnijo izobrazbe,
–  točno dve tretjini sodelujočih se boji, da ne bodo dobili zaposlitve,
– 47 odstotkom sodelujočih je v zadnjem letu primanjkovalo denarja, zaradi finančne stiske se jih je kar 13 odstotkov odpovedalo nakupu hrane,
– 57 odstotkov sodelujočih dela dlje od pogodbenih določb,
–  63 odstotkov sodelujočih meni, da za delo dobivajo prenizko plačilo,
– 47 odstotkov sodelujočih meni, da jim zaposlitev ne nudi nobene varnosti,
– 68 odstotkov sodelujočih si ne more privoščiti nakupa ali najema stanovanja.

Sindikat Mladi plus bodo oktobra ozaveščali o položaju mladih pri nas in tudi s tem pripravili poziv pristojnim k oblikovanju politik, ki bi izboljšale življenje mladih v Sloveniji. Hkrati mlade pozivajo, naj jim zaupajo svoje zgodbe, svoje izkušnje s svetom dela, z morebitnimi kršitvami in se pridružijo sindikatu v boju za izboljšanje razmer. Po tej kampanji bodo predstavili tudi celotne izsledke raziskave o položaju mladih.

Sindikat Mladi plus ob svetovnem dnevu dostojnega dela opozarja na položaj mladih, 6. 10. 21017

 

Share