Sindikate upokojencev združuje vrsta vprašanj

5. 11. 2018

Sindikate upokojencev držav v Evropi in širše v regiji združuje vrsta vprašanj. To je bilo potrjeno tudi na kongresu Sindikata SPI CGIL FVG v Vidmu, ki so se ga udeležili tudi predstavniki Sindikata upokojencev Slovenije (SUS).

Gospodarska kriza v Evropi je povečala število starejših, ki jim grozi revščina in socialna izključenost, med njimi so še posebej ogrožene ženske. Privatizacija uničuje javne zdravstvene sisteme, dolgotrajno oskrbo in socialne sisteme v celoti. Kljub izboljšanju gospodarskih razmer pa za starejše in delavce z minimalnimi dohodki še vedno ni izboljšav. Revščina pa povzroča posledice tudi širše v družbi z izgubljanjem demokratičnih vrednot, z rojevanjem populističnih gibanj, ki izrabljajo tako nezadovoljno prebivalstvo kot migrante. Na kongresu je sindikalne organizacije bil med drugim tudi rečeno, da moramo starejši s svojimi sindikati upokojencev povezani in aktivno delovati proti fašističnim in podobnim gibanjem in to ne samo s papirnimi resolucijami.

V SUS so prepričani, da so bili med številnimi udeleženci protesta proti nazadnjaškim gibanjem v Trstu v soboto, 3. oktobra 2018, tudi njihovi člani.

Share