Do uresničitve stavkovnih zahtev! SKEI Gorenje za četrtek napovedal stavko

11. 4. 2022

SKEI Gorenje je za četrtek v velenjskem Gorenju napovedal stavko, ki se bo začela v omejenem obsegu, trajala pa do uresničitve stavkovnih zahtev, pri čemer jo bodo postopoma širili. V sindikatu med drugim zahtevajo odpravo kršitev kolektivne pogodbe, 1500 evrov regresa ter višjo stimulacijo za dodatne delovne dni.

Poslovodstvo Gorenja, kot opozarja Skei, svetu delavcev v sprejem ni dalo konkretnih meril za ugotavljanje delovne uspešnosti. Brez dogovora na socialnem svetu je namreč prišlo do znižanja višine povprečnega koeficienta osebnega prispevka zaposlenega (KOP) oziroma višine mase sredstev za te prispevke, ki je bila doslej konkludentno dogovorjena in več let izvrševana. Sindikat opozarja tudi na odrejanje nadurnega dela brez vročitve pisnih obvestil o uvedbi nadurnega dela in nepravilno obračunavanje ter izplačevanje nadur.

Skei zahteva ponovno vzpostavitev skupnega povprečnega koeficienta osebnega prispevka zaposlenega v višini treh odstotkov, odpravo omejitev v sistemu glede števila zaposlenih, ki lahko prejmejo take dodatne prihodke, ter odpravo določitve proračuna za ta prispevek po posameznih organizacijskih enotah. Zahteva tudi izplačilo regresa za letni dopust v višini 1500 evrov, dvig zneskov stimulacije za šesti delovni dan za 40 odstotkov ter sklenitev dogovora o nagrajevanju oziroma izplačevanju dodatkov k plači iz naslova uspešnosti poslovanja najpozneje do 31. julija.

Stavko bodo začeli v četrtek, trajala bo do uresničitve stavkovnih zahtev. Prvi dan stavke bosta stavkala izvršni odbor Skei Konference PS Gorenje in izvršni odbor Skei Gorenje GA, in sicer od 13. do 15. ure. Po tem datumu bo stavkovni odbor, če ne bo prišlo do uresničitve stavkovnih zahtev, sprejel odločitev o prehodu na stopnjevanje stavke ter razširitvi stavke na vse zaposlene, so navedli. Stavka bo potekala pred glavnim vhodom v varovano območje Gorenja, in sicer v naslednjih družbah: Gorenje, HGE, Gorenje I.P.C., Gorenje Orodjarna, Gorenje GTI, Gorenje GSI, Gorenje Gostinstvo, Gorenje Keramika in HEE.

Njihov boj seveda podpiramo tudi v ZSSS, o dogajanju pa vas bomo sproti obveščali.

Share