SKVNS pripravlja za zaposlene v dejavnosti zasebnega varovanja sindikalna srečanja po vsej Sloveniji

27. 2. 2020

Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) tudi na področju zasebnega varovanja ne počiva. Februar in marec bosta, kot pišemo v novi številki Delavske enotnosti, glasila ZSSS, pestra z napovedanimi srečanji članov in tistih, ki to še niso, pa bi radi postali, po vsej Sloveniji. V ospredju pa bo, kot so dejali v sindikatu, aktualni dvig minimalne plače.

Predsednik republiškega odbora dejavnosti zasebnega varovanja Bernhard Mraz je v kratkem pogovoru za Delavsko enotnost izpostavil, da ni skrivnost, da delavci v zasebnem varovanju v večini podjetij prejemajo minimalno plačo, zato njen dvig zanje prinaša kar nekaj sprememb. »Pomembno je, da se aktivirajo in da februarja, ko bodo plačilne liste na mizi, skupaj natančno pogledamo, če je pri izplačilu minimalne plače in vseh dodatkov vse v skladu z zakonom,« je bil jasen.

Predsednik ROS dejavnosti zasebnega varovanja Bernhard Mraz (s podjetniško kolektivno pogodbo v rokah) poziva vse člane (in tudi tiste, ki to še niso) na napovedana srečanja sindikata. Foto G. I.

 

Obenem SKVNS februarja in marca pripravlja tudi srečanja članov, ki bodo potekala po vsej državi. »Pomembno je, da pride čim več ljudi, kljub temu da so morda razmere v njihovem delovnem okolju urejene in denimo nimajo težav pri izplačilu višje minimalne plače,« je poudaril sindikalist. Cilj omenjenih sestankov (informacija, kje in kdaj bodo potekali, je v okvirju) je srečati se s čim več člani (in tudi tistimi, ki bodo to šele postali), jim dati neposredno priložnost za besedo, zbrati njihove zgodbe in pridobiti čim večji odziv s terena, jim predstaviti tudi druge aktivnosti SKVNS, pomembne za zasebno varovanje, in podobno. Zbrane ugotovitve in informacije s terena bodo nato v sindikatu skrbno analizirali in v tej smeri pripravili nadaljnje ukrepe. Obenem bodo na srečanjih povedali več tudi o tem, kako je s kolektivno pogodbo dejavnosti. Pri tej se, kot smo poročali pred kratkim, zapleta na delodajalski strani, na kateri ni enotnega stališča in želje po dogovoru. Vsi člani bodo vabilo na srečanje dobili tudi individualno po pošti, sindikat pa sporoča, da se lahko udeležijo kateregakoli srečanja. Prejeli bodo tudi pristopne izjave za sodelavce, ki (še) niso člani sindikata, in obrazec za donacijo 0,5 odstotka dohodnine SKVNS.

Termini srečanj

OO SKVNS Termin Lokacija
Savinjska (že izvedeno) 20. februar ob 18:00 Gledališka 2, Celje
Primorska in Notranjska (že izvedeno) 24. februar ob 18:00 Tominčeva ulica 7, Koper
Osrednja Slovenija (že izvedeno) 25. februar ob 18:00 Dalmatinova 4, Ljubljana
Gorenjska (že izvedeno) 26. februar ob 18:00 Kidričeva cesta 1, Škofja Loka
Podravje in Koroška (že izvedeno) 27. februar ob 18:00 Neratova 4, Maribor
Dolenjska, Bela krajina in Posavje (že izvedeno) 2. marec ob 18:00 Cvelbarjeva 3, Novo mesto
Podravje in Koroška 3. marec ob 18:00 Meškova ulica 1, Slovenj Gradec
Pomurje 4. marec ob 18:00 Kardoševa ulica 2, Murska Sobota
Spodnje Podravje 5. marec ob 18:00 Čučkova 1, Ptuj
Goriška 16. marec od 12:00 do 17:00 Kidričeva ulica 9, Nova Gorica

 

SKVNS v vabilu, dostopnem tukaj, sporoča še: »Srečanja bodo tudi priložnost, da vam predstavimo delovanje Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije ter vas seznanimo z ugodnostmi, ki so jih deležni člani sindikata. Radi pa bi slišali tudi vaše predloge in pobude. Srečanj se lahko udeležijo tudi nečlani sindikata, zato povabite svoje sodelavce. Upam, da se vidimo v čim večjem številu. Zaradi lažje organizacije srečanj nam sporočite, ali se boste srečanja lahko udeležili. Sporočilo posredujte na e-naslov: skvns@sindikat-zsss.si ali po telefonu: 01/43 41 233. Lahko posredujete tudi svoja vprašanja

Majda Marolt, predsednica sindikata, je ob tem povedala: »Glavni namen teh srečanj je pregled izplačanih januarskih plač, zato je pomembno, da člani prinesejo s seboj januarsko in nekaj zadnjih lanskih plačilnih list, pogodbo o zaposlitvi ter morebitne anekse, ki so jih dobili v podpis. Tako jim bomo najlažje pomagali

Predsednica SKVNS Majda Marolt

Izzivi ostajajo

V panogi zasebnega varovanja so, kot smo v Delavski enotnosti že večkrat pisali, problem nizke plače. Tovrstne stvari pa je lažje reševati v okoljih, kjer je prisoten sindikat, ki ima obenem tudi močno oporo v članstvu. Kot tak primer je Bernhard Mraz izpostavil svoje matično podjetje Aktiva varovanje, v katerem imajo sklenjeno dobro podjetniško kolektivno pogodbo, plačni model bolj urejen kot drugod, delo različnih profilov varnostnikov pa ustrezno ovrednoteno. Za ključen korak k ureditvi razmer pa je seveda potrebno močno članstvo. »Brez članstva ni pridelka,« je slikovit izkušeni sindikalist. »Zato je še toliko bolj pomembno, da pride čim več delavcev na naša srečanja, ki jih organiziramo v prihodnjih dveh mesecih. Radi bi jim dali nekaj nasvetov in spodbudili njihov pogum, da se organizirajo v sindikalnih vodah. Vsi namreč vemo, da delodajalec svojim zaposlenim boljših plač ne bo dal kar sam od sebe.« V dejavnosti sicer ostaja problem, da se ponekod delavci, ker se bojijo morebitnih delodajalskih povračilnih ukrepov, ne upajo včlaniti v sindikat. Zaradi slabih plač pa vlada tudi kadrovska podhranjenost, saj je za mlade delo v zasebnem varovanju praviloma začasno in prehodno.

Dela in izzivov torej zlepa ne bo zmanjkalo, zato pa v sindikatu tudi ne počivajo.

Gregor Inkret

Pomembno!

SKVNS je edini reprezentativen sindikat v dejavnosti zasebnega varovanja v Sloveniji. Vse pravice, izboljšave, ugodnosti ipd., ki jih je mogoče izboriti za to dejavnost oziroma pridobiti s podjetniško ali panožno kolektivno pogodbo, zato lahko zagotovi samo SKVNS, ki v svoje vrste vabi tudi nove člane in članice.

 

Bi brali več? Priskrbite si svoj izvod Delavske enotnosti

Share