Sindikat ministrstva za obrambo obsoja zavajajočo analizo ministrstva za javno upravo

20. 2. 2023

Analiza glede plač in zaposlenih v javnem sektorju, ki jo je pripravilo ministrstvo za javno upravo pod vodstvom Sanje Ajanovič Hovnik, je zavajajoča in nepopolna, menijo v Sindikatu ministrstva za obrambo Slovenije (SMO). O tem so danes pisali tako omenjenemu ministrstvu kot predsedniku vlade Robertu Golobu.

Analiza, ki ne odraža dejanskega stanja, dopušča tudi manipulacijo, predvsem v delu indeksa rasti povprečnih bruto plač po plačnih podskupinah, menijo v sindikatu. Ob že dobro znanem dejstvu, da se številčno stanje pripadnikov Slovenske vojske iz leta v leto zmanjšuje, da je ta kadrovsko podhranjena, pri tem pa se obseg dela in nalog povečuje (množični prihod beguncev leta 2015, podpora pri varovanju državne meje do konca leta 2022, delo med epidemijo novega koronavirusa, naloge v okviru zaščite in reševanja, kot je bilo denimo gašenje požara na Krasu v letu 2022, ki jih redno ali izredno opravljajo pripadniki Slovenske vojske), je jasen zaključek, da so bili vojaki v tem obdobju nadpovprečno obremenjeni, in to vsako leto bolj, ter da njihov delovnik večinoma ni potekal samo osem ur na dan, kot to velja za nekatere druge poklicne skupine v javnem sektorju. Tako se poskuša manipulativno prikazati rast povprečne bruto plače v odnosu do drugih poklicnih skupin. Po neuradni oceni so bili v povprečju vojaki v obdobju med letoma 2015 in 2022 v terenskih pogojih in oblikah dela, ki zajemajo delo v manj ugodnem delovnem času, tudi po štirinajst dni na mesec, opozarjajo v sindikatu, ogorčeni nad manipulativno interpretacijo in diskreditacijo vojakov, saj se zaradi neustreznih pojasnil ob podatkih v medijih navaja rast povprečne bruto plače vojaka v V. tarifni skupini, ki je v letu 2015 znašala 1510,31 evra in v letu 2022 narasla na 2303,38 evra bruto. Vojaki so tako prikazani, kot da se samo pehajo za denarjem, ne pa kot ljudje, ki opravljajo poslanstvo, delajo v posebnih razmerah, stran od družin in socialnega okolja, izpolnjujejo ukaze ipd.
V sindikatu ministrstva za obrambo menijo, da je takšno manipuliranje ministrstva za javno upravo nedopustno, in zahtevajo dostop do vseh podatkov in njihovo razlago, iz katere bo vidno, za kolikšno količino ur dela in v kakšnih razmerah je bila plača izračunana. Menijo tudi, da je vlada dolžna preprečiti vsakršno stigmatizacijo pripadnikov Slovenske vojske, je v pozivu še zapisal predsednik SMOS Marjan Lah.

Foto Erwan Hesry/Unsplash

Share