Oster odziv Sindikata ministrstva za obrambo na vojaški resničnosti šov

19. 10. 2023

Prek medijev smo izvedeli, da bo ministrstvo za obrambo prihodnje leto posnelo dokumentarno resničnostno serijo, s katero želi mlade navdušiti za možnost sodelovanja s Slovensko vojsko ter jim omogočiti vpogled v raznolikost teh poklicev in nalog, so sporočili iz Sindikata ministrstva za obrambo (SMO).

Delimo njihovo odprto pismo ministru za obrambo Marjanu Šarcu:

»Naj v uvodu poudarimo, da v Sindikatu ministrstva za obrambo podpiramo napore in dobre ideje ter nove moderne pristope, s katerimi bi pritegnili mlade državljane RS, da bi se odločali za tako pomemben in časten poklic, kot je poklic vojaka. Prav tako se zavedamo kadrovske podhranjenosti Slovenske vojske s katero se soočamo in še toliko bolj ob nenehnih angažiranjih pripadnikov SV tako v pomoči državljanom RS ob nesrečah, ki jih rezultirajo podnebne spremembe kot tudi zaostrene varnostne situacije v svetu. Ob navedenem pa se v sindikatu soočamo z resno stisko pripadnikov, v kateri ugotavljamo, da prihaja med pripadniki do izgorelosti, ki ji botruje dejstvo, da pripadnik SV v povprečju oddela 240 ur na mesec.

Posebej ob tem bode v oči nerazumno dejstvo, da ste za promocijo vojaškega poklica pripravljeni odšteti 1,9 milijona evrov, medtem pa ignorirate odločitve Evropskega sodišča kot tudi odločitve Vrhovnega sodišča RS glede plačila ur pripravljenosti na določenem kraju oz. delovnem mestu pripadnikom SV. Vaša ignoranca tako botruje dejstvu, da so pripadniki SV ob pomoči pooblaščenih odvetnikov sindikatov SMO in SVS na delovno in socialno sodišče vložili preko 1700 tožb, neodzivnost s strani MO pa v sindikatih in med oškodovanimi pripadniki lahko razumemo samo na način, da z zavlačevanjem želite doseči, da oškodovani pripadniki, ki niso vložili tožbe in bodo zaradi zastaralnih rokov v morebitni pozitivni odločitvi sodišča prikrajšani pri izplačilu.

Prav tako ugotavljamo, da se zaradi kadrovske podhranjenosti SV in specifike dela povečuje odrejanje dela pripadnikom SV v neenakomerno razporejenem delovnem času in se od njih nerazumno zahteva v zadnjem mesecu pred iztekom 6 (šest) mesečnega referenčnega obdobja, da so nekateri pripadniki SV po ukazu cel mesec doma, da bi delodajalec izravnal zahtevano povprečno obremenitev 40 ur na teden, in to vse za to, da delodajalcu ne bi bilo potrebno izplačati presežnih ur, kot jih narekuje zakon v višini 130 odstotkov. Nadalje tudi ugotavljamo, da pripadnik SV v povprečju na leto oddela 240 ur na mesec o tem, je bilo seznanjeno tudi MJU, ki pa v svojih analizah o povprečno najbolje plačanih v JS in medijskem ‘linču’ ni hotelo prepoznati navedenega dejstva. Pripadniki SV v številnih primerih zaradi prekomernih obremenitev in izgorelosti poiščejo zdravniško pomoč.
Spoštovani minister, v Sindikatu ministrstva za obrambo vam, kot socialni partner sporočamo za konec naslednje: Prej, ko boste spoznali, da je edina realna promocija vojaškega poklica zadovoljen pripadnik SV, ki mu ni potrebno iskati svoje pravice na pristojnih sodiščih in prejme pošteno plačilo za opravljeno delo toliko manj, bo potrebno razmetavati denar davkoplačevalcev še posebej ob dejstvu, da je promocijski učinek dostojno plačanega vojaka bistveno bolj verjeten v dosegu novih zaposlitev kot pa projekt resničnostne serije po poročanju medijev, vredne 1,9 milijona evrov, ki pa nima nobenega zagotovila o uspešnosti novih zaposlitev.

Zahteva SMO: začnite spoštovati odločitve EU sodišča in Vrhovnega sodišča RS glede pripravljenosti na določenem kraju in prenehajte zlorabljati inštitut neenakomerno razporejenega delovnega časa in da se za izvajanje nalog uporabi nadurno delo referenčno obdobje pa se skrajša iz 6 mesecev na 4 mesece, kot to velja za policijo

Foto Specna Arms/Pexels

Share