Sindikat ministrstva za obrambo opozoril na plačna nesorazmerja

11. 1. 2023

V Sindikatu ministrstva za obrambo (SMO) opozarjajo na plačna nesorazmerja, ki nastajajo zaradi parcialnih dogovorov vlade s posameznimi poklicnimi skupinami, zato predsednika vlade Roberta Goloba pozivajo k skupnemu sestanku, v nasprotnem primeru pa bodo začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti.

»V teh dneh smo zaposleni na področju obrambe priča jasnemu sporočilu vlade, da v mirnem in demokratičnem socialnem dialogu ni mogoče odpraviti krivic do zaposlenih na ministrstvu za obrambo in Slovenski vojski, ki izvirajo iz parcialnih dogovarjanj posameznih poklicnih skupin ter da je te mogoče uveljaviti zgolj in samo skozi napoved protestnih shodov ali najavo stavkovnih aktivnosti,« so zapisali v SMO. Ob tem opozarjajo, da smo pravna in socialna država in da so zakonitosti enotnega plačnega sistema, ki so bile dogovorjene s socialnimi partnerji v letu 2008, še vedno veljavne, zato zahtevajo, da jih odgovorni tudi dosledno spoštujejo.

Predsednika vlade tako pozivajo k skupnemu sestanku, na katerem pričakujejo jasna zagotovila za odpravo in realizacijo njihovih zahtev. Med drugim zahtevajo dvig osnovne plače operaterjev v centrih za obveščanje za šest plačnih razredov, odpravo nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice ter ponovno vzpostavitev razmerij med pooblaščenimi uradnimi osebami in drugimi poklici v isti tarifni skupini.

Če do 20. januarja ne prejmemo potrditve skupnega sestanka, bomo na področju obrambe začeli izvedbo zaostrovanja sindikalnih aktivnosti skladno z zakonskimi omejitvami in izvedbo stavke, pa so še sporočili iz sindikata.

Share