Sindikat ministrstva za obrambo v sporu glede solidarnostnega dodatka napovedal tožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice

26. 6. 2023

Sindikat ministrstva za obrambo je prejel sklep ustavnega sodišča, v katerem je to odločilo, da njihove pritožbe na odločitev sodišč zaradi zavračanja izplačila solidarnostne pomoči delavcem ob epidemiji covid-19 ne sprejme v obravnavo. V sindikatu so zato napovedali tožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP).

V sindikatu so spomnili, da je sodišče na prvi stopnji odločilo, da je država svojim delavkam in delavcem zaradi razglašene epidemije covid-19 dolžna izplačati solidarnostno pomoč v višini 693 evrov. Višje delovno in socialno sodišče pa je v celoti ugodilo pritožbi državnega odvetništva, ki je zastopalo državo. Državno odvetništvo se je na drugi stopnji sklicevalo na fiskalno pravilo, obremenjenost javnih sredstev in vpliva te odločitve na vse javne uslužbence, so sporočili iz sindikata.

Sindikat ministrstva za obrambo je zato na vrhovno sodišče vložil predlog za revizijo, a je sodišče zavrnilo tudi to. Sledila je ustavna pritožba, s sklepom ustavnega sodišča o njeni zavrnitvi pa je sindikat v državi izčrpal vsa pravna sredstva. V sindikatu so zato napovedali, da bodo v prepričanju in želji po iskanju pravice za svoje člane in zaposlene vložili tožbo na ESČP.

Več podrobnosti v povezavi z omenjenim primerom je mogoče najti tudi na spletni strani sindikata.

Share