Sindikat osebne asistence opozoril na kršenje pravic in nižanje standardov osebne asistence

28. 2. 2023

V Sindikatu osebne asistence so ogorčeni nad ravnanjem zaposlovalcev, ki z izgovorom nezadostnega javnega financiranja osebne asistence znižujejo delavske pravice, zlasti pri dopustu, dodatkih in delovnih obveznostih. Ob tem opozarjajo na brezbrižnost odgovornih v državi, ki povzroča nesprejemljivo nižanje standardov osebne asistence.

V Sindikatu osebne asistence, ki je del naše Svobodnega sindikata Slovenije, izpostavljajo brezbrižnost predvsem ministrstva za delo ter ministrstva za finance do njihove dejavnosti. »Njihova samozadovoljnost glede sistemske umeščenosti osebne asistence in ležernost glede celovite ureditve dolgotrajne oskrbe povzročata nesprejemljivo nižanje standardov osebne asistence,« so zapisali. Med drugim so opozorili, da pravilnik o osebni asistenci, ki temelji na zakonu o osebni asistenci, daje omenjenima ministrstvoma »dokaj proste roke pri arbitrarnem in slabo utemeljenem zategovanju financiranja ter vsebinskem nižanju realno obstoječih standardov in normativov osebne asistence.« Učinki makroekonomske krize se po njihovih navedbah valijo tudi na osebne asistente. »Naraščajoča splošna draginja se namreč ne prevaja v izdatnejše financiranje, izvajalci osebne asistence, naši zaposlovalci, pa se tega težkega bremena rešujejo z zniževanjem našega plačila in pravic,« poudarjajo. Tako so, kot pravijo, tudi v dejavnosti osebne asistence ob vsakoletnem usklajevanju višine minimalne plače »pri marsikaterem zaposlovalcu priča poseganju v dosedanjo raven plačila in pravic (zlasti vrste in višine dodatkov, obsega dopusta, delovnih obveznosti in neugodnega delovnega časa, kar se vse odraža tudi v višini plač)

Kot pojasnjujejo, je zanje še posebej boleče nižanje obsega dopusta, ki so ga zaradi prevladujoče neenakomerne razporeditve delovnega časa tudi že do zdaj le okrnjeno uveljavljali. Velik del odgovornosti za slabšanje svojega delavskega položaja pripisujejo odgovornim v državi. Ti so namreč po njihovem prepričanju v veliki meri povzročili izrazito slabšanje položaja osebnih asistentov v primerih izgub zaposlitve zaradi državnega administrativnega sankcioniranja izvajalca osebne asistence, katerega posledica je bila izguba statusa izvajalca osebne asistence. Prepričani so, da morajo odgovorni v državi zagotoviti zlasti varovanje pravic in položaja osebnih asistentov, ki so neposredni izvajalci osebne asistence. Od ministrstva za delo pričakujejo, da kršiteljem najprej odvzame status izvajalca osebne asistence in omogoči nemoten prevzem uporabnikov in asistentov ter šele nato ustavi financiranje kršitelja, so pojasnili. Osebnim asistentom je treba izboljšati delavski položaj, »v nasprotnem bo kadrovski eksodus izvotlil tudi to družbeno potrebno dejavnost,« so opozorili. Zanje pa je, kot so še navedli, tako ali tako najprimernejša rešitev, da se ta dejavnost umesti v javni sektor.

Foto Jon Tyson/Unsplash

Share